maanantai 10. marraskuuta 2014

Kodinhoitohuonekin pitäisi kalustaa

Rakennusluvasta reipastuneena olemme jälleen palannet sorvin ääreen ja tällä kertaa pohdituttaa kodinhoitohuone. Keittiötarjoukset on loppusuoralla valinnan suhteen ja finaalikahinoissa meillä on Puustelli ja Topi-Keittiöt. Näitä tarjouksia puljatessa tajusimme yhtäkkiä, että niin tosiaan, niitä kaapistoja tarvittaisiin muuallakin eli kodinhoitohuoneessa.

Talo Sinisen väki on vanhoja konkareita kodinhoitohuoneen kanssa, mutta meillä ei koskaan moista ylellisyyttä ole ollut. Olenkin tässä nyt pyöritellyt kynää ja silmiäni, että mitä siellä sitten vähintään pitäisi olla? Pesutorni, pyykkikaappi (jonne tupsahtaa pyykit pyykkikuilusta yläkerrasta, humpsis vaan) laskutasoa, vesipiste ja kaappeja. Mitä muuta? Meillä ei silitetä pyykkejä kuin jouluna ja juhannuksena, joten tavallinen silityslauta riittänee siihen puuhaan. En kaipaile laatikostosta esiin ponnahtavaa silityslautaa. Tai niin ainakin nyt kuvittelen...

Jotenkin ajattelen, että olisi kiva, että kodarissa voisi ripustaa pyykkejä henkareissa kuivumaan, eli jonkinlainen henkaritanko pitäisi löytyä. Ja mahdollisuus kuivattaa pyykkiä pitäisi olla. Vaikka meillä onkin kuivari, niin kummasti osa tulee aina ripusteltua telineeseen kuivumaan. Seinään kiinnitettävien kuivaustelineiden osalta olen miettinyt, että ratkaisun pitäisi olla joku sisääntaiteltava, sillä meillä rouvashenkilö, eli minä, olen aika lyhyt ja jos kuivausteline on kiinteä ja sillä korkeudella, että minä yletyn siihen ripustamaan, niin muilta irtoaa hampaat kun törmäilevät siihen mennessään. Jos jollain on omassa kodarissaan joku ihan killerikuivausteline seinällä, niin saa ilmiantaa!

Kuvat: kodinykkönen ja tokmanni

Törmäsin pyykinkuivausta miettiessäni aivan kummallisen näköiseen, miehen sanoin "MacGyver-pyykkitelineeseen", nimeltä Kotilo. Kuivausteline hilataan jollain naruvirityksellä kattoon, kun sitä ei tarvitse tai riiputellaan pyykkejä siellä. Oli vähän liian villi viritys minun makuuni :)


Kuva: kotilotuotteet.fi


Olen myös pohtinut seinälle sellaista rättipatteria. Mutta tekeekö sillä oikeasti mitään kodinhoitohuoneessa?

Kodinhoitohuoneen koko on meillä noin 2m*2,5m eli vain rapiat viisi neliötä. Ei sinne noilla mitoilla pesulaa perusteta.
Kodinhoitohuone tulee olemaan talon alakerrassa, kellariosassa, umpiloukko melkein ihan viimeisessä nurkassa. Se ei ole läpikulkutila mihinkään eikä esim. saunan eteinen. Siellä ei todellakaan vietetä yhtään enempää aikaa kuin on pakko :) Siksi en ajatellut panostaa sen sisusteluun ja tuunaukseen mitenkään erityisesti. Kalusteet ihan perussettiä, ovet mdf:ää, tasot laminaattia, kaakelit jotain peruskivaa eli edullista ja toimivaa.

Nyt onkin mietinnässä, että kannattaako kodinhoitohuoneen kalusteita alkaa vielä kilpailuttaa mukaan noihin keittiötarjouksiin vai saisiko ne edullisimmin esim. Ikeasta? Nyt jos jollain siellä ruudun takana on vankka näkemys aiheesta, niin saa vinkata! Pääseekö keittiöputiikit näissä kodinhoitohuoneissa (ja miksei wc ja kylppärikamoissakin) hyviin hintoihin?

6 kommenttia:

 1. Moikka,

  Muistan lukeneeni tuosta katossa olevasta pyykkitelineviritelmästä Villa Lehtonen blogista ja ei kyllä vakuuttanut. (http://www.villalehtonen.fi/2013/08/kotilo-katossa-ja-muita-khh-juttuja.html)

  Ja jos Ikean keittiökalusteista löytyy sopiva mitoitus ja mieluinen ovi, niin uskoisin että Ikean hintoihin on muiden vaikea päästä. Toki kokoamisessa on oma hommansa. Me pyydettiin useasta paikasta tarjous keittiöstä ja Ikea oli yksinkertaisesti edullisin, eikä esim. laatikostoista tarvinnut tinkiä.

  VastaaPoista
 2. KHH:n isot ratkaisut (missä pesukone, tuleeko kuivauskaappi, tuleeko kuivausrumpu, tuleeko muukin vesipiste) pitää tietää tosi hyvissä ajoin - käytännössä ainakin meillä muu pohja rakentui sen ympärille. Kaapistojen asettelua ratkaisee pitkälti se, haluaako KHH:ssa säilyttää esim. lakanat, kausivaatteet tms. ja onko rapaisille ja märille ulkovaatteille kuivumispaikkaa jossain muualla vai pitääkö likaiselle ja puhtaalle olla "omat alueensa".

  Jos ulkonäöllä ei ole väliä, keittiöliikkeiden KHH tuskin lyö IKEAa. Meille tuli keittiöliikkeen KHH, mutta tila on keskeisemmällä paikalla kuin teillä ja ilmeeseen haettiin yhteinäisyyttä muiden tilojen kanssa.

  VastaaPoista
 3. Khh:n toimintoja kannattaa tosiaan miettiä hyvissä ajoin, sillä ne vaikuttavat suuresti sekä sähkö- että lvi-suunnitelmiin( ml.rakenne) vesi, viemäri ja sähköpistojen osalta.

  Meillä tulee khh loppujen lopuksi Puustellilta muutaman muun tilan kalusteiden kanssa ml. keittiö. Päätöstä ennen keskustelin edullisempien tarjoajien kanssa, mutta kokonaisuus ratkaisi. Ikeaan en khh:n osalta edes mennyt, koska Khh:n seinien mitat ym, ovat meillä senverran haastelliset, etteivät ikean kaapistojen standardit olisi niihin taipuneet. Tämäkin tietysti makuasia, mutta itse pidän siitä että kaapistot ovat suht samankokoisia ja harmonisesti sijoiteltu. Jos khh:n mittoihin olisi ikean kaapistot saanut, niin varmasti ne oltaisiin sieltä otettu. Vaatekaapit otamme sieltä jokatapauksessa.

  VastaaPoista
 4. Kiitos kommenteistanne. Päädyimme nyt vielä kysymään tarjousta keittiöputiikeilta ja piirtelin Ikean kaapistonkin nettiohjelmalla verrokiksi. Aika hyvin tuohon Ikeankin kaapistot osuisivat. Tässä kohtaa hinta ratkaiseen. Siellä talon perällä ei disainia tarvita!

  Hertta: kävin Lehtosilla kurkkimassa tuota kotiloa. Johan on melkoinen vekotin. Jää hankkimatta :D

  VastaaPoista
 5. Vasta löysin bloginne, joten viiveellä luen. Mä olen ratkaissut ton sisätiloissa tapahtuvan ripustuskuivauksen niin, että katonrajassa on tukevat metalliset vaatetangot. Henkarivaatteet helppo nostaa niihin ja pois. Jopa lakanat ja isot pyyheliinat saa tangon yli sileänä kuivumaan. Meillä kattokorkekeus kodarissa on 3 metriä, joten tangon yli -tekstiileille tartten kevyet alumiinitikkaat (A-mallia). Ne henkarivaatteet nostan ja lasken tangolle sellaisella apukepillä, jossa on "haarukka" toisessa päässä. Vaatekaupoissa käyttävät sellaisia (ikeasta voi ostaa ainakin lyhemmän).
  Näin tankoihin ei kukaan lyö hampaitaan. Tässä ratkaisussa ei ole rikkimenevää mekanismia. Jollet silittämisestä tykkää saa paidatkin tollalailla kuivumaan melko sileiksi.

  VastaaPoista
 6. Hei Merja, kiva kun löysit blogiimme. Ja kiitos erinomaisesta ideasta. Meillä kodarin katto laskettaneen sinne 2,6 metriin, joten lasten vessajakkaralle yltäisi tuohon teidän ratkaisuunne aika kätevästi.

  VastaaPoista