keskiviikko 26. marraskuuta 2014

Aloituskokous

No NYT alkoi lyyti kirjoittaa! Tänään meillä oli tontilla aloituskokous ja kun kättä oli raksaviranomaisen kanssa lyöty päälle, niin sillä punaisella sekunnilla tontilla alkoi julmettu tohina.

Purku- ja poikkeusluvan turvinhan tontilla on maata möyritty jo kohta 2 kuukautta (kyllä, älkää edes kysykö mitä se maksoi) ja pohjat, imeytyskenttä, viemäröinnit, salaojat, tarkastuskaivot, sadevesikaivot ja sepelipatjat on jo tehty. Kun rakennusvalvonnan "kamreerin" takavalot vilkkuivat, niin tontille kurvasi pakettiauto turvoksissaan urakkaukkoja ja kapeaa raksatietämme peruutti piipittäen Starkin kuormuri lava täynnä harkkoja. Ja me, punaisen talon rouva ja sinisen talon isäntä hypimme kivimuurin päällä hihkuen ja taputimme pieniä karvaisia käsiämme. Nyt se vihdoinkin alkaa!

Rivakat raksaukot pelasivat harkkotetristä ahtaalla tontilla tovin ja avot, anturavalujen muotit oli ilmestyneet tonttien pohjille.

Anturavalujen muotit Leca-harkoista

Talojen anturat valetaan ylihuomenna. Anturat valetaan harkoista tehtyihin muotteihin muovin päälle. Tuonne kuvassa näkyvään soiroon turautetaan siis betonia ja sekaan valetaan jäykisterautoja. kun anturat on kuivuneet, niin nuo muotteina toimivat harkot käytetään seinäharkkoina. Kätevää. Vastaavan mestarin mukaan tämä tapa on nopea ja edullinen, jos joku ihmettelee miksi ei käytetty esim. jotain muotteja. Tällä tyylillä sokkelista saadaan kuulema myös matalampi, kuin muotilla tehdyistä. Ja muistakaa nyt kun näitä tarinoin, että minähän en näistä mittään ymmärrä. Koitan vaan kiltisti toistaa mitä Mestari meille kertoo.

Weberin Leca-harkko

Talot tehdään siis Weberin Leca-harkoista, jotka on kevytsorasta, vedestä ja sementistä valmistettuja muurausharkkoja. Meille ei tule mikään valmis- tai puolivalmis pakettiratkaisu vaan meidän Mestari, joka on taloja ikänsä rakentanut, tilaa joka harkon ja raudan, putken ja pultin erikseen. Tällä tyylillä vesikattoon lasketussa materiaalibudjetissa päästiin 1/3 halvemmalla kuin pakettiratkaisuissa. Ja se säästö on tässä maanlouhintakonkurssissa tullut enemmän kuin tarpeen.

On kyllä erikoista miten tuollaiset rumat harkot saa naisihmisen iloiseksi! Niin siistiä!

5 kommenttia:

 1. Moi,

  Vinkki: En jättäisi muovia anturan alle, niin kuin kuvasta päätellen näyttää jäävän. Hidastaa anturan kuivamista, eikä muutenkaan ole suositeltavaa jättää tuohon väliin muovia. Kosteus katkeaa kyllä muutenkin, jos vaan kapillaarikatko anturan alla on kunnossa. Itsekin tein anturamuotit harkoista, mutta katkaisin muovin
  "anturakäytävän" keskeltä ja sujautin helmat harkkojen alle. Hieman tuli työtä toki lisää...

  Terveisin Rakentaja.

  VastaaPoista
 2. Hieno juttu, kyllä sitä kelpaa pikku kätösiä taputellakin! :D En tiedä minkä inkkaritanssin vedän, kun meidän tontilla alkaa joskus tapahtua. :)))

  VastaaPoista
 3. Moi Anonyymi Rakentaja :) Kuvailemallasi tavalla nuo anturat taidettiin tehdä. Kun tänään kävin kuivuvia anturoita vilkuilemassa.

  VastaaPoista
 4. Mahtavaa! Onnea ja tsemppiä projektiin.

  VastaaPoista