perjantai 27. kesäkuuta 2014

Stairway to heaven

En tiedä onko porrasasia vielä rakennusprojektisuunnitelmateknisesti ollenkaan se, mitä tässä kohtaa projektia pitäisi tai kuuluisi miettiä, mutta mietinpä kuitenkin.

Rivitalon puuportaiden paukkumista, nitinää ja töminää 10 vuotta kuunneltuani on aina ollut päivänselvää, että seuraavat portaat on betonia tai muuta pienen ydinkokeen kestävää materiaalia, joita voi vaikka norsu juosta ilman ääntäkään. 

Viime aikoina olen ollut vahvasti myös sitä mieltä, että portaat on tummat, joko tumman harmaat tai mustat. Betonille vaan joku hieno pinnoite (jonka tarkemman selvityksen olen ulkoistanut isä Punaiselle ja Siniselle). Tämä Heddan blogista (ja sittemmin monista muistakin) löytynyt fiiliskuva oli se alulle paneva voima. Mielettömän hienot portaat ja lattia. Tämän siivittämänä meillä on vakavasti myös harkittu betonilattiaa alakerran yleisten tilojen pinnoitteeksi. 

betoniportaat, betonilattia, porraskäytävä
Kuvan alkuperä ilmeisesti sivustolta http://www.fantasticfrank.se/, mutta itse kuvaa ei enää löydy.

Yllä olevan kaltaiset portaat ovat (maallikon silmin) varmaan ne kaikkein tilaekonomisimmat neliöiden kannalta. 

Mutta... sitten löysin tämän kuvan. Ja rakastuin aivan täysin! Jos portailla voi olla sielunmaisema, niin omani on tässä:

puuportaat, lasikaide, ikkuna, valoa
Kuva: http://www.archdaily.com/
Aivan mieletön fiilis tässä porraskuilussa. Osansa tekee tuo valo, joka ilmeisesti oikealla ylhäällä olevista ikkunoista tulee. Ja tuon takaseinä/lattia-yhdistelmän kontrasti valkoisiin seiniin. Ja portaiden keveys. Portaiden alustan voisi hyödyntää työ- tai oleskelutilana. Mutta miten tähän kuvaan sopii ne alunperin haluamani betoniportaat? Metalliportaista meillä ei vielä ole mitään kokemusta eikä fiilistä. Mahtaako ne käytössä olla miten äänekkäät?

betoniportaat, lasikaide
Contemporary Staircase by Los Angeles Architects & Building Designers Studio William Hefner
Tämän Uuteen kotiin -blogista löytämäni kuvan perusteella tuollaiset kevyet ja "ohuet" portaat on mahdollista tehdä, mutta ilmeisesti tässä kohtaa pitää jälleen työntää kättä syvemmälle rahataskuun.

Raksakaverimme äiti Sininen ei ainakaan tähän mennessä ole esittänyt muita toiveita portaiden suhteen, kuin että porraskäytävässä pitäisi olla ikkuna ja valoa. Kun portaat suuntaavat 1 1/2 -kerroksisen talon kellariin saattaa tuo olla vähän kinkkisempi juttu, mutta arkkitehtimme selvinnee siitäkin.

betoniportaat, isot ikkunat, kevyt metallikaide
Kuva: planete-deco.fr

Tai mitähän tässä höpötän? Vaikka näinhän sen voisi toteuttaa:

porraskäytävä, isot ikkunat, metallikaide
Kuva: houzz.com

Meistä kumpikaan, talo Sininen tai talo Punainen ei tule mässäilemään neliöillä, joten joka neliö mietitään myös käytännöllisesti. Portaiden alustan hyötykäyttöä olemme myös pohtineet. Mitä sinne voisi sijoittaa? Tässä muutamia nokkelia vaihtoehtoja. 

portaat, säilytystilaa portaiden alla, hyllyt
Kuva: http://www.shelterness.com/

portaat, metallikaide, kirjahylly, oleskelutila
Kuva: http://www.shelterness.com/

portaat, sohvanurkka, kirjahylly
Kuva löytyi espanjalaiselta Pinterest-sivustolta ja sen alkuperäinen sijainti on jo kadonnut.
Erityisesti tämä yllä oleva kuva on herättänyt ajatuksia, sillä neliöitä säästääksemme olemme talo Punaisessa miettineet myös vaihtoehtoja perinteiselle vierashuoneelle. Meillä ei yövieraita käy kuin kerran kaksi kolme vuodessa ja pelkästään sitä käyttöä varten ylimääräisen huoneen ylläpitäminen tuntuu jotenkin turhalta. Voisiko joku tällainen kodikas ratkaisu kellarissa (vuodesohvalla) toimia vierashuoneen korvikeena? 

wc portaiden alla
Tämänkin kuvan alkuperä Pinterestistä eteenpäin on hämärän peitossa. 
Tai sitten tämä perinteisempi ratkaisu, tässä vaan vähän innovatiivisemmin toteutettuna vinoine ovineen: porrasalus-wc. 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti