maanantai 6. huhtikuuta 2015

Hermo menee, osa 99: valaistus

Mitä sitä naisihminen muuta pääsiäislomallaan tekisi, kuin menettäisi hermonsa omakotitalon valaistuksen kanssa.

Meidän huushollissa rouva suunnittelee ja herra toteuttaa. Tämä koskee nähtävästi myös niitä kohtia suunnittelussa, johon liittyy sähköä. Ja itse olen sähköhommissa tasoa "tulee pistorasiasta", joten oddsit sille, että valaistuksen pähkiminen menisi sujuvasti oli aika huonot. Todettakoot nyt selvyydeksi, että toki talon sähkösuunnittelu ja urakointi on tehty ja tehdään ammattilaisten voimin :D

Piirrätimme jo syksyllä perus valaistussuunnitelman suunnittelijalla, mutta jotenkin a) siinä vaiheessa aiheeseen ei vielä ihan detaljitasolla jaksanut keskittyä, oli liian aikaista ja b) suunnittelijan kanssa ei vaan kemiat kohdanneet. Nyt kun valaisinten valinta on käsillä kaivoimme nuo suunnitelmat ja jäljelle jääneen budjetin esiin ja totesimme, että eivät kohtaa. Valaistussuunnittelijan ehdottama setti valaisimia kustansi noin 11 000 euroa. Huh! Sittemmin tinkasin Netraudasta vastaavan määrän ja tyypit valaisimia (ledejä olivat kaikki) ja päästiin noin 6000 euroon. Huh! Puoleen tuosta pitäisi vielä päästä. Tässä on jo kertaalleen karsittu suunnitelma. Tuosta pudoin vielä 4-5 lamppua pois.



Eli eikun sorvi kauniiseen käteen itse setvimään valaistuksen saloja. Ja minkä juoksuhiekan löysinkään. Naamaan lämähtää watit, voltit, lumenit, kelvinit, CRI-luvut, IP-luvut, muuntajat, liittimet ja himmentäminenkin onnistuu TRIAC-himmentimellä ENSIO-puolelta. Anteeksi mitä?

Tuon viidakon selvittäminen siihen vaiheeseen, että osaa valita budjettiin sopivat lamput oikeisiin paikkoihin, oikeina määrinä, kivan näköisinä ja niin, että sähköurakoitsija ei huutonaura selällään kun läväytän setin tuikkuja eteen on ollut hieman haastavaa. Toki apuja alkuperäisestä suunnitelmasta on saanut, mutta tuo lamppujen lukumäärän vähentäminen ja yhden valaisimen tehon nostaminen budjettisyistä on tuottanut pään vaivaa.

Olen vaihtanut suurimman osan led-spoteista pyöreisiin led-paneeleihin. Alunperin suunnitelman spoteissa oli watteja 4-6 ja lumeneita 300-550 ja led-paneleissa watteja on 12-20 ja lumeneita 800-2000. Tällä logiikalla järkeilin, että määrän voi pudottaa lähes puoleen. Paneelien ja hyvien spottien hinta pyörii lähes samassa eli noin 55-70 euroa. Täältä kotomaasta ostaen siis.

Led-paneelit näyttävät tältä:



Alkuperäisessä suunnitelmassa oli jos jonkinlaista erilaista valonlähdettä ja olen sitäkin listaa yksinkertaistanut. Tehdään yleisvalo koko huusholliin samoilla pyöreillä paneleilla. Budjettikompromissin nimissä tällä hetkellä suunnitelma on se, että yläkerran yleisvalo tehdään kalliimmilla himmennettävillä kotimaasta hankittavilla led paneeleilla ja alakerran valaistus toteutetaan Saksasta tilattavilla led-paneeleilla. Tilasin testilamput (4w, 400lm), jotka sähköurakoitsijamme hyväksyi, mutta niissä valoteho oli vielä liian pieni. Nyt odottelen vielä testilamppua tuosta 20w tuotteesta. Jos se on soiva peli, niin niitä sitten alakertaan. Saksasta tilaten niiden hinta jää alle 25 euroa kappale.

Siihen souvinkiin, että lähtisin etsimään valojen runkoja, muuntajia ja led-spotteja erikseen en edes lähtenyt. Yritin tuota reittiä selvittää, mutta aivot menivät suoraa viivaa jo ennenkuin olin päässyt puoliväliin selvitystyössäni.

Vaatehuoneisiin, varastoihin, kodariin yms. tiloihin ajattelin alunperin ihan perus halogeenilamppua, mutta jos tuo 20w paneeli osoittautuu hyväksi, niin miksei laita sitä samaa sitten noihinkin tiloihin. Luulisi yhden tuollaisen tuikun riittävän, kun valotehoa siitä sanotaan irtoavan 2000 lumenia. On siinä 2 neliön vaatehuoneessa sitten valoa kansalle. Meniköhän överiksi?

Miten musta tuntuu, että joku kohta kysyy, että perustanko sairaalan leikkaussaleja parhaillaan tai, että pimeää tulee kuin mörön **siissä. Tämä on juurikin se tunne kun rämpii sysimetsässä ilman valoa (haha!) tämän projektin kanssa. Ihan ulalla, hulluksi tulee!


12 kommenttia:

  1. Kiinnostaisi kovasti tuo paikka mistä Saksasta tilasit?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Moikka eSmart oli paikka, josta testituikkuja tilasin. Löytyy ihan googlettamalla. Kiinassa kai ne kaikki tehdään, että mistään Mersuista ei ole kyse, mutta muutamissa blogeissa noita on vilahtanut ja ovat vissiin toimineet. Tosin lämpöä eivät ilmeisesti ihan hirveästi kestä, sillä luin, että saunan yhteydessä olevan kylpyhuoneen katossa olivat lakanneet vuoden sisällä toimimasta. Että vielä vähän varauksella täällä niitä pohditaan...

      Poista
  2. Kuulostaa just sellaiselta hommalta mitkä jätän kernaasti mieheni hoidettavaksi ellei nakki napsahda kohdalleni.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Minä kostan herralle suunnitteluvastuun tänne jättämisen sillä, että laitan sen tekemään ledinauhoille mitä mielukuvituksellisempia kouruja kattoon. Minä suunnittelen, hän toteuttaa. Eikös se niin mennyt ;)

      Poista
  3. Hei! Sympaattinen avautuminen joka herätti muistoja muutaman kuukauden takaa.

    Meidän alkuperäinen valaistussuunnitelma oli blogimaailmassa ja messuilla näkyvä firma. Pidin monista visuaalisista ratkaisuista, suunnitelma vaikutti insinöörimäisen perusteelliselta ja jopa tieteelliseltä kun suunnitelmassa kummitteli CRI:t, lumenit ja kaikki sellainen höpöhöpö joka ei rivikansalaiselle juuri avaudu.

    Odottelin kerran vaimoa kaupungilla ja minulle oli vinkattu Hietsun kauppahallin vieressä pätevää valaistussuunnittelijaa. Marssin liikkeeseen alkuperäisen suunnitelman kanssa. Myyjä oli epäuskoinen ja epäili joutuneensa piilokameraan (nyt nauratti, silloin lähinnä otti päähän). Tämän myyjän mukaan suunnitelma pitäisi pystyä mahduttamaan A4-paperille pääpiirteissään, meillä oli kädessä 25 sivuinen nippu paperia jonka tehtävänä oli tainnuttaa rakennusprojektin lähes tuperruttama asiakas.

    Loppu hyvin, kaikki hyvin. Vaikka kaikki led-lamput tehdään nykyään Kiinassa, nyt saamme eurooppalaisen ison brädin tuotteita ja emme maksa yhtään enempää kuin alkuperäisessä suunnitelmassa olisimme tulleet maksamaan. Meille oli tärkeää että kaikki valaisimet (kattoon upotettavat spotit, paneelit, puoliksi pinta-asennettavat valaisimet) sisältävät sellaisen kannan johon voi myöhemmin vaihtaa haluamansa polttimon. Alkuperäisessä suunnitelmassa kaikki olivat integroituja valaisimia eli polttimon hiipuessa tai virtalähteen poksahtaessa edessä on koko valaisimen vaihto. Integroidussa valaisimessa on ehkä omat etunsa mutta ainakin meille tuo polttimon vaihdettavuus on arvokas juttu.



    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos empatiasta :) Minä marssin tänään Ledstoreen vuodattamaan tuskaani ja sainkin pientä pikasuunnitteluapua tuuppaamaan projektia eteenpäin. Nyt on taas valoa tunnelin päässä ja ehkä tämäkin osa projektia oikenee. Ja vain 1 x A4 suunnitelmaa edessä ;)

      Poista
  4. Voi meillä on ihan samat ajatukset eikä kumpikaan meistä rakentajista ole kummoinen sähkömies tai valaistussuunnittelija. Kerro ihmeessä miten tämä ongelma ratkesi kun ratkeaa.

    T. Lenni

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Varmasti tästä aiheesta vielä kuulette lisää :D

      Poista
  5. Ihan suossa täälläkin, uutta remonttiprojektia pukkaa ja valaistus on yksi isoimmistä mitähelvettiä-jutuista. Kumpikaan ei ymmärrä sähköhommista MITÄÄN muuta kuin ulkonäön päälle ja sähkäri ymmärtää sähköhommista tekniikan, mutta ei (naisen vakuuttavaa) ulkonäköasiaa. Huooooooh....

    Saisko jonkin Saksa-vinkin ja -linkin?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tuossa ylhäällä Villa Vienolaisille vinkkasin. Kävin myös tänään LedStoressa Vantaan Koivuhaassa heidän juttusillaan ja sain tosi paljon apua ihan tuohon peruskuvioon, että kuinka monta lamppua ja minkälaista valoa mihinkin tilaan riittää. Erinomaista palvelua näinkin pihalla olevalle raksa-rouvalle. Voin suositella :)

      Poista
    2. Kiitos vinkeistä! Selvitetään siis lisää :)

      Poista
  6. Suosittelen myös lämpimästi Halogengalleriaa Helsingissä. Nimi ei koko totuus, halogeeneja ja ledejä. Suunnittelijalla kärsivällisyyttä tavisten kanssa.

    VastaaPoista