keskiviikko 16. heinäkuuta 2014

Tunnelmia asuntomessuilta, osa 2: saunoja ja säilytysratkaisuja

Ehdottomasti paras löytö asuntomessuilta itselleni oli uuden saunapuumateriaalin löytäminen. Voi olla, että olen elänyt tynnyrissä saunapuumateriaalipimennossa, mutta tätä ei aiemmin ole tullut vastaan. 

Asuntomessutalossa numero 11, Lammi-kivitalo Lunassa sauna ja kylpyhuoneen katto oli toteutettu radiata-männyllä. Haapa, tervaleppä, kuusi, perus mänty ja jopa abachi soittavat kelloja, mutta tästä puulajista meidän perheessä ei soinut yhtään mitään kenelläkään.

Asuntomessutalo 11, Lammi-kivitalo Luna. Radiata-mäntylaiteet.
Asuntomessutalo 11, Lammi-kivitalo Luna. Radiata-mäntylaiteet. 

Luna-kivitalon kylpyhuoneen katto on myö radiata-mäntyä.
Luna-kivitalon kylpyhuoneen katto on myös radiata-mäntyä. Ja by the way, seinässä kaunis laattapinta. 


Mutta olipa kaunis puupinta. Lämpökäsiteltynä lämpimän ruskea ja puun kuviot näkyvät voimakkaasti ja kauniina. Internet tietää kertoa, että kyseinen puulaji ei pihkaa eikä lämpene peffan alla liikaa. Tällaisesta haluan saunani! Messusauna oli Helon toteuttama, mutta ehkä tästä materiaalista löytyy myös muilta saunatoimittajilta vaihtoehtoja. Tai sitten hra Punainen naputtelee sen näppärin omin pikku kätösin kasaan.

Messutalojen saunoja tutkimalla varmistui myös se, että meille talo Punaiseen tulee saunan lauteet vastakkain ja talo Siniseen L:n mallisesti. Molemmilla kiuas upotetaan lauteeseen. Tällä hetkellä oma kiuas-suosikkini on Tulikiven Kuura, mutta sitä ei onneksi vielä tarvitse päättää.

Tässä vielä muutama makupala radiata-mäntyisiä lauteita valmistavan Helon sivustoilta. 

Lauteet radiata-mäntyä
Kuva: helo.fi

Lauteet radiata-mäntyä
Kuva: helo.fi


Säilytystiloja


Jonkun lehden asuntomessuja koskevassa artikkelissa puhuttiin talojen eteisiin yleistyneistä vaatehuoneista/arkieteisistä tms. vaatteiden, kausivaatteiden, urheilu- ja harrastusvälineiden säilytystiloista. Näiden käytännöllisyyttä ja tarpeellisuutta kovasti kehuttiin. Siinä kohtaa röyhistelin rintaani, että tuollainen eteisvarasto, kaikenrojunvarasto, kuten sitä kutsun, oli asia nro 1 omaan taloon tulevien asioiden listallani. Ah, miten talosuunnittelun trendien allonharjalla ajelehdinkaan! J No, ei tarvitse olla suurikaan suunnittelija moisen tarpeen tajutakseen, kun päivästä toiseen astuu ulko-ovesta eteiseen, joka pursuaa kenkiä, laukkuja, reppuja, urheilumailoja yms. roinaa, joka on vaan ”jäänyt siihen”. Ja siihen syyllisiä olemme minä ja geeneilläni varustettu tytär.

Messutalojen eteisvarastojen ja myös vaatehuoneiden osalta tutkin erityisesti sitä, millaisia hylly-, kaappi- tai tankoratkaisuja niihin on laitettu. Ja jälleen hymistelin itsetyytyväisenä, sillä oma visioni, yksinkertaiset metallikiskot ja niille asetettavat hyllyt ja tangot olivat vallanneet asuntomessutalojen varastot ja vaatehuoneet. Olen miettinytkin, että mihin vaatehuoneissa tarvitaan tilaa vieviä kaapin runkoja (ellei sitten kyseessä ole sikatyylikäs Hollywood walk in closet), kun tavaraa todennäköisesti saa enemmän mahtumaan pelkille hyllyille ja kiskoille asennettavien hyllyjen ja tankojen muunneltavuuskin on toista luokkaa. Ymmärrän kyllä pölynäkökulman, mutta sitten tarvitaan jo niitä oviakin hyllyihin. Tässä muutamia maistiaisia messutalojen varastotilojen tarjonnasta. Näistä en enää erota, että mikä mistäkin talosta löytyi. 

Vaatehuoneen hyllyt

Vaatehuoneen hyllyt

Vaatehuoneen hyllyt

Vaatehuoneen hyllyt
Tässä todellinen Hollywood-closet, mutta tämäkin näppärästi varustettuna tuollaisilla irtohyllyillä. Ikeasta kuulema. Luin jostain lehdestä. 

Vaatehuoneen hyllyt


Liukuovet ovat nyt selkeästi kuuminta hottia. Niin sisällä kuin uloskäynneissäkin. Ja sellaisia meidänkin talojen suunnitelmista on löytynyt. Aluksi enemmän. Hintojen selvittyä niiden määrä on kummasti karsiutunut, mutta muutamia piirroksista löytyy vieläkin. Nimenomaan vaatehuoneiden ovina.

Pyykkikuilu


Kaikenrojunvaraston viimeiseen kaappiin asennetaan meillä nyt se pyykkikuilu, josta juttua olikin jo aiemmassa postauksessani, jossa vielä utopistisesti haaveilin pyykkikarusellista (joksi kutsun toimivaa makuuhuone-vaatehuone-kodinhoitohuone-kylpyhuone-yhdistelmää). Ja sellainen muuten löytyi yhdestä asuntomessutalosta (Kannustalon Lato, nro 10)! Siitä pitikin sitten ottaa arkkitehdille pikku puhelu. Että täällä sellainen nyt sitten on. Mutta ei vaan meille muka mahtunut!


No, messuilla löysin yhdestä talosta tuollaisen pyykkikuilun. Talossa numero 6 (Passiivikivitalo Perhe) sellainen oli luukun takana paraatipaikalla yläkerran seinässä. Ilmeisesti moinen kuilu ei ole kuitenkaan mikään talojen perusvaruste. Sen verran kyhäelmältä tuon kuilun aukko ja sen peitteenä oleva luukku näyttivät. Mahtaakohan sellaista kukaan tehdä vakiovarusteena vai pitääkö sellainen itse kehitellä kasaan? Tietääkö kukaan?

Pyykkikuilu

4 kommenttia:

 1. Meille myös tulossa aikanaan pyykkikuilu ja joskus googlailin luukkuja siihen. Tälläinen linkki ainakin omista arkistoista löytyi... http://www.knauf.fi/tuotteet/tarkastusluukut

  En tiedä hintaa, kallitta varmaan itse tehtyyn verrattuna.

  Muuten kerkesin lukaisemaan koko blogin läpi kertaistumalta. Täytyy myöntää että hassunhauska tyyli kirjoittaa. Jatka samaan malliin. :)

  VastaaPoista
 2. Kiitos vili linkistä ja erityisesti kivasta kommentista. Tuoretta blogisti-porukkaa lämmittää kovasti tietää, että joku näitä jorinoita lukee. Etenkin tässä vaiheessa, kun itse raksasta ei vielä kuoppaa kummempaa ole raportoitavaa :)

  VastaaPoista
 3. Omassa blogissa jo yli kaksi vuotta mennyt ja jos vaikka ensi keväänä sentään saataisi se kuoppa aluilleen ;)

  VastaaPoista
 4. Pyykkikuilu toteutettu. Luukun mallia googlettelin ja törmästin tänne.

  Meillä säilytysjärjestelmät kehiteltiin jo 5-6 vuotta sitten ja jo silloin halusin mahdollisimman paljon laatikoita. Vaate"seinä" on koko makuuhuoneen levyinen ja alaosa noin 120cm korkeudelle on täynnä korihyllyjä jotka liukuu rullilla lähes kokonaan ulos. Yläosa on täynnä tankoa johon vaatteet laitetaan henkareissa.
  Itsellä on t-paidat yms. henkareissa, joista ne on helppo valita. Farkut ja muut housut roikkuu housuhenkareissa. Sukat on korilaatikossa, kuten loput vaatteetkin. Alimpana on hylly, joka liukuu kiskoilla esiin ja on tarkoitettu harvemmin käytettävien kenkien säilytykseen.
  Näin 5-6 vuoden käyttökokemuksella voin sanoa järjestelyn toimivan. Korihyllyiksi kannattaa valita mahdollisimman matalia ja niitä paljon. Liian syvään koriin kertyy liian iso pino vaatteita jolloin niitä joutuu penkomaan jos haluaa löytää jotain. Kun laatikot tulee esiin kokonaan, on vaatteiden ottaminen niistä helppoa. Korimateriaali hengittää. Kiskot laakeroitu ja stoppari estää koria tulemasta ulos hallitsemattomasti.
  En ymmärrä hyllyjen ihannoijia. Toki ne on halvemmat, mutta on niin epäkäytännöllistä nostella hyllyllä olevat vaatteet ensin pois, laskea jonnekin, ottaa välistä vaate ja nostella takaisin. Jos vetää "välistä", on vaatepinot kohta ihan sekaisin ja kaappi sotkuinen.

  Meillä itseasiassa ostettiin "vaateseinän" takaosaan tuollaiset Sovella-kiskot, mutta olikin näppärämpi tehdä runko liimapuulevystä. Löysimme edullisesti hurjan määrän korihyllyjä, jotka joku myi kun muutti pois entisestä kodistaan ja purki vaatehuoneen. Biltemasta haimme halpoja kiskoja ja porasimme korihyllyihin reiät ja kiinnitimme kiskot niihin popniiteillä. Lopuksi liimapuulevystä rungot, joiden kylkiin nuo kiskojen vastakappaleet tulivat. Ei tullut kalliiksi. Seinän yläosaan tuli koko seinän levyinen putki (4 metriä) johon ostimma halpoja mutta laadukkaita hengareita.

  Tämä järjestelmä toimii meillä, toivottavasti joku muukin saa inspiraatiota tästä vastauksesta; joko toteuttaa samalla tavalla tai täysin päin vastoin :)

  VastaaPoista