keskiviikko 30. heinäkuuta 2014

Mikä ihmeen vesiosuuskunta?

Kahden Savun väki on maannut helteen uuvuttamana viikon vilvoittavien vesien ääressä ja nyt palannut ihmettelemään myös raksaprojektin vesiasioita. Ja siinä riittääkin ihmettelemistä.

Kun Helsingin kaupungin pientaloalueelta ostaa tontin, jonka myyntiesitteessä lukee, että vedet tulevat tontin rajalle, niin kokemattomampi ostomies (lue: me) ei osaa ajatella, että asiassa olisi mitään epänormaalia tai kummallista. Eikun rahaa tiskiin ja liittymään Helsingin Veden putkeen ja kohta kohisee pöntössä H2O. Vaan näinpä ei käynyt.

Vesilaitokselta selvisi, että sen tienpätkän, jonka perukoilla tonttimme sijaitsee, vesiputkea hallinnoikin vesiosuuskunta, jonka putkeen meidän pitäisi liittyä. Että mitä? Tiheästi asutulla, vanhalla, suht keskeisellä pientaloalueella Helsingissä, vesiosuuskunta? No, eikun selvittämään naapureilta, että mikä se sellainen on, kuka osuuskuntahommista vastaa, mitä siihen liittyminen maksaa jne. Soitto tontin myyjälle (jonka oman talon kaiken järjen mukaan pitäisi myös olla osa tätä osuuskuntaa) veti vesiperän (eh eh). Myyjä ei tiennyt moisesta mitään eikä sellaiseen kuuluvansa. He olivat 10 vuotta sitten tontin ja talonsa ostaneet ja autuaan tietämätön koko asiasta. Tontin toisen puolen naapuri kaiveli muistinsa sopukoita ja totesi, että ehkä asia voi olla niin, mutta ei heilläkään mitään tarkempaa tietoa asiasta ollut. Tämä naapuri tiesi, että heille tulee (ilmisesti hänen vanhempiensa aikanaan toteuttama) vesiputki runkoverkosta päätieltä ja siihen voisi korvausta vastaan liittyä. Mutta, että osuuskunta, ei tietoa.

Mitä ihmettä? No, eikun selvittämään lisää. Kyseisen alueen, kaupunginosan, tien tai muun perusteella ei löydy osuuskuntaa, joka olisi Suomen Vesiosuuskuntien Liiton jäsen eikä muutakaan tietoa. Myöskään patentti- ja rekisterihallituksen yhdistysrekisteristä ei löydy vesiosuuskuntaa. Ajattelimme, että osuuskunta olisi yhdistys ja se näkyisi ko. rekisteristä.

Kuka osuuskuntaa hallinnoi? Onko sillä varoja? Miten se huolehtii vesiputkensa kunnosta? Kuka tekee ja mitä jos vesiputki vaurioituu tai sattuu joku muu probleemi?

Ja kukaan ei tiedä asiasta mitään. Puhumattakaan, että tontin myyntivaiheessa tästä olisi ollut mitään tietoa tai mainintaa. No, jos myyjä ei moisesta mitään tiedä edes oman tönönsä ja tonttinsa osalta, niin mitenkäs sitä sitä tietoa sitten eteenpäinkään jakamaan.

Että oma porkakaivoko tässä nyt pitää tontille täräyttää, Helsingin kaupungissa, 2000-luvulla?

Kahden Savun väki näyttää tällä hetkellä lähinnä tältä:



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti