tiistai 4. elokuuta 2015

Tyhmään taloon ripaus älyä

Kahden Savun molemmat torpat on tosi tyhmiä.

Ei, kirjottajalla ei ole raksamurjotus tai -masennus, vaan näin asia on, taloissa ei ole juuri älyn hiventäkään. Projektin heti alkumetreillä tapahtuneen louhintakatastrofibudjettiylityksen jälkeen saatiin heittää romukoppaan ajatukset kalliista taloautomaatiojärjestelmistä tai muistakaan teknisistä hienouksista, joita tänä päivänä uuteen taloon saisi ja voisi viritellä. Toki ei kumpikaan huusholli ollut moisista juuri haaveillutkaan, mutta rahakirstun pohjan paistaessa ei enää tarvinnut enää miettiäkään. Ihan itse saadaan verhot kiskoa ylös ja alas jatkossakin. Niitä ei päästä Kanarialta etäohjaamaan puhelimesta.

Nyt kun talot on melkein valmiit, niin eteen tuli hetki, jolloin piti miettiä, että mites nämä torpat suojataan pitkäkyntisiltä ja muilta vahingoilta. Herra Punaisen äidin taloon tässä lähettyvillä murtauduttiin keväällä ja aihe on tuoreena mielessä. Joku suojaus olisi hyvä olla. Sinisen porukalla on edellisessä talossa ollut toimivaksi havaittu turvajärjestelmä, joka on yhteydessä vartiointiliikkeeseen ja sellaista lähdettiin nyt etsimään siitä lähtötilanteesta, että mitään automaatiokikkuloita ei ole, joihin näitä turvajuttuja voisi yhdistää.

Ensin pyörittiin tietysti netissä etsimässä vaihtoehtoja. Periaatteessa sieltä löytyi kaksi eri vaihtoehtoa.

Eli joko hommata tunnistimet ja kamerat ja kikkulat itselle ja valvoa järjestelmää itse. Kameroiden kuvaa pääsee katsomaan itse ja kaikki hälytykset tulee omaan kännykkään. Näitä systeemejä saa näköjään tänä päivänä jo muutamalla satasella. Eli aika edullista puuhaa. Epäselväksi jäi (ehkä omaa laiskuuttani, kun en jaksanut loputtomasti tutkia), että saako näihin edullisiin helposti asennettaviin paketteihin mukaan palohälyttimet. Itse en sellaiseen törmännyt. Varmaan jotenkin saa.

Toinen vaihtoehto on sitten ostaa koko helahoito eli murto- ja paloturva joltain turvayhtiöltä. Palveluihin tuntuu saavan murto- ja palosuojan lisäksi tänä päivänä ties mitä lisäpalveluja mukaan, mutta meidän tarve on ensisijaisesti nuo kaksi perusjuttua. Näistä myöskin etsin tietoja netistä ja luotettavan oloisia palveluntarjoajia löytyi alle yhden käden sormin laskettava joukko. Luotettavan oloisella tarkoitan sitä, että asiasta mitään ymmärtämättömälle naisihmiselle tulee verkkosivujen perusteella sellainen olo, että nuo tietävät mitä tekevät. Lähempään tarkasteluun pääsi G4S ja Verisure. Molemmilla on samankaltaiset palvelut eli murto- ja paloturva, joita valvoo etänä turvayhtiö. Tässä vaihtoehdossa puhutaan sitten tietenkin ihan eri kustannuksista, kuin jos tarvikepaketin ostaa vaan itselleen asennettavaksi ja valvottavaksi.

Tutkiskelujen jälkeen homma oli aika selvä. Meillä ei ole omaa osaamita tai halua opetella virittelemään tai ylläpitämään itse näitä järjestelmiä. Eikä toisaalta tarvetta tai halua vahtia esim. ulkokameroita etänä itse. Juoskoot rusakot rauhassa puskissa jatkossakin. Eli joku muu saa asentaa, hoitaa ja valvoa. Kuukausimaksut vähän kirpaisevat, mutta ehkä jätän sitten yhden sisustuslehden vuosikerran tilaamatta :)

Asuntomessuilla eksyin sitten Verisuren esittelyautotalliin ja muistin jälleen, että niin, tämäkin asia on hoitamatta ja iskeydyin juttusille. Sieltä peruina eilen tontille kurvasi Verisuren asentaja ja molempiin taloihin asennettiin heidän järjestelmänsä. Olemme sopineet heidän kanssaan pienimuotoisesta blogiyhteistyöstä, tämä teille tiedotettakoon :) mielipiteet ovat silti omiani ja taivahan tosia!

Asentajan kanssa käytiin talot läpi ja mietittiin, että mitä sinne tarvitaan. Ihan peruspaketilla ei harmikseni (koska se oli halvin, tietenkin) päästy vielä eteenpäin, sillä siihen kuului vain murtosuojaus. Me haluttiin myös paloturva. Vaikka meillä on jo asennettuna perus palohälyttimet, niin haluamme, että jos nyt sellainen järjestelmä meille tulee, jota valvoo turvapalvelu, niin joutaahan nuo vahtia tulipaloakin silloin nimenomaan kun ei olla kotona. Kuka siellä niitä perinteisiä hälyttimiä on silloin kuuntelemassa ja paloautoja tilaamassa, kun talo on tyhjänä.

No eipä meille riittänyt sitten se seuraavakaan tuotepaketti, jossa on myös paloturva, sillä siihen kuuluu vain yksi liiketunnistin ja liian vähän ovitunnistimia. Meillä on kaksi kerrosta ja 4 ovea, joten liiketunnistimet on laitettava molempiin kerroksiin ja tunnistimet kaikkiin oviin ja avattaviin isoihin ikkunoihin tarvittaessa. Well, ei auta. Mitä sitä puolikkaalla turvalla tekemään? Kalleinta Home Plus -järjestelmää siis asentamaan. Niillä halvimman kk-maksun peruspaketeilla ei siis kannata kuvitella selvivävänsä, jos on kaksikerroksinen talo, jossa on useampi ovi tai isosti aukeava ikkuna ulos.

Asentaja kaivoi autostaan laatikollisen härpättimiä ja minä ihmettelemään, että mitä meille nyt lopulta asennetaankaan.

Kaksi palovaroitinta, kaksi liiketunnistinta kameralla ja hälytyssireeni. Nämä asennellaan seiniin ja kattoon molemmissa kerroksissa. 
Keskusyksikkö (tai mikä lie sen oikea nimi onkaan), jossa on sim-kortti ja joka yhdistetään myös verkkopiuhalla laajakaistayhteyteen. Jahka sellainen meillä on.
Laatikosta putkahti seuraavanlainen setti:

VBox eli tuo kuvassa tässä päällä oleva keskusyksikkö, joka välittää viestit eestaas kahden yhteyden kautta: GSM ja laajakaista.

Palovaroittimet ja liiketunnistimet, joissa on kamerat. Sireeni, tuo suorakaiteen muotoinen lätykkä tuossa ylemmässä kuvassa alalaidassa. Siitä lähtee 105 desibeliä ja on muuten sellainen mökä, että tukka irtoaa. Testattiin vähän :) Ja oviin ovikoskettimet.

Käyttönäppis oven vieressä. Laserilla mittautin, että tulee varmasti tasan valokatkaisijan kanssa. Ettei sitten satu silmään kun on vinossa. Asentaja pyöritteli silmiään :D

Avainlätysköitä oli vaikka minkä värisiä. Arvatkaa otinko pinkin?


Sisääntuloihin asennettiin käyttönäppäimistö, josta järjestelmä laitetaan päälle ja pois StarKey-avainten avulla. "Ukko sisällä, ukko ulkona" -näppäimistä :) Näin asentaja homman esitteli!

Asentaja siivosi jälkensä, jopa imuroi (!) ja hänen kanssaan käytiin järjestelmän käyttö perusteellisesti läpi. Sitten hän toivotti "kovaa käyttöä" ja karautti matkoihinsa. Tähän asti kaikki sujui siis erinomaisesti.

Hälyt päälle ja odottamaan ensimmäistä kämmiä eli vikahälytystä :D Verisuren hälytyskeskukseen piti ilmoittaa kaksi salasanaa. Toinen on meidän salasana ja toinen se, jolla he kuittaavat meille takaisin väärien hälyjen päältä pois laittamisen. Meinasin tikahtua omiin huonoihin vitseihini, kun mietin mitä sinne ilmoitetaan.

Minä: "mäyrä kolossa"
Securitas: "kettu kuittaa"

Minä: "suolaa, suolaa, enemmän suolaa"
Securitas: "ananasakäämä"

Ja sitten ne k18-versiot myös. Jätetään ne nyt kertomatta :)

Homma toimii siis yksinkertaisuudessaan niin, että kotoa lähtiessä hälyt päälle joko tuosta ovikytkimestä tai sitten puhelimen appsista. Jos joko liiketunnistin tai palohälytin/savun/kuumuudentunnistin laukeaa, niin siitä lähtee heti tieto turvayhtiöön ja he soittavat meille 10 sekunnin sisällä. Silloin kun hälyt laukeavat, niin kamerat ottavat still-kuvasarjan, joka lähtee turvayhtiölle ja niiden perusteella jos häly ei ollut väärä voidaan lähettää vartija tai muuta apua. Tästä on joskus nähnyt juttuja, että mitä niistä kameroista voidaan seurata. Kysyin tätä erikseen ja asentaja kertoi, että kameroissa ei ole sen enempää älyä tai kykyä tai kapasiteettia kuin ottaa nuo muutamat kuvat ja lähettää ne eteenpäin. Ja vain silloin kun hälyt on menneet päälle. Ei muuta.

Kun palataan takaisin kotiin, niin näppiksestä eteisestä avainlätkällä tai numerokoodilla hälyt pois. Saman voi tehdä etukäteen jo myös kännykällä. Samoin jos lähtiessä on unohtanut (tai vaikka lapsi on unohtanut) laittaa hälyt päälle ne voi kännykästä laittaa etänä.

Yöksi päälle saa hälyversion, joka ei käytä liiketunnistimia. Silloin vain ovet ja ikkunat on suojattu. Jos siis erehtyy yöllä lähtemään vilvoittelemaan parvekkeelle kuumana kesäyönä, niin saa niskaansa 105 desibeliä ja juttuhetken Securitaksen kanssa. "mäyrä kolossa", "kettu kuittaa". Sitä odotellessa...

Kännykän appista voi lisäksi seurata niiden tilojen, joissa on Verisuren laitteita, lämpötilaa ja ilmankosteutta. Lisäksi pakettiin kuuluu SmartPlug-tökkeleitä pistorasioihin. Eli välikappale, jonka avulla siitä samaisesta kännykkäappsista voi ohjata sähkölaitteita päälle ja pois. Jos siis epäilee, että unohtaa aina kahvinkeittimen pois päältä, niin tuota voi käyttää vaikka siihen. Tai jos haluaa valoja ohjailla tms. Meillä ei vielä keksitty, että mihin sitä käytettäisiin. Selkenee varmaankin kun ollaan muutettu ja arki rullaa.

Suurin osa asennetuista härpättimistä on Verisuren omaisuutta eli ei jäisi meille jos sopimuksen irtisanomme. Heillä on näin ollen niille ja niiden toimivuudelle myös takuu. Jos patterit loppuvat, niin he tulevat vaihtamaan jne. Juuri tarpeeksi helppoa meille.

Nyt on systeemit asennettu. Palataan asiaan, kun niitä on hetki käytetty ja muutama väärä häly laukaistu :)

EDIT: selventävänä lisäyksenä vielä se, että turvalaitteet keskustelevat ja lähettävät kuvat siis Verisuren hälytyskeskukseen, josta tieto avuntarpeesta lähetetään edelleen hätäkeskukseen tarvittaessa. Ei siis sekoiteta hälytyskeskusta ja hätäkeskusta, vaikka hämäävän samantyyppisiä nimiä ovatkin.

10 kommenttia:

 1. Kiitos tekstistä, nauratti :) Sama on kohta meillä ajankohtaista. Oliko puhetta saako Verisuren systeemeillä ohjelmoitua esim. lasten avaimet toimimaan vain yhteen oveen. Meillä nimittäin ajatuksena ohjata lapset tulemaan arkieteisen kautta kotiin.

  M

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Moikka, Verisuren tuo perussysteemihän ei ota mitään kantaa oven lukkoihin. Siihen saa kyllä lisättyä sähkölukon (Assa Abloyn Yale Doormanin), jonka avulla varmasti tuon tyyppiset jutut onnistuisivat. Meille ei niitä tullut. Ovat aika tyyriitä nekin. Meillä tuo on vaan ratkaistu niin, että tuo hälypaneeli on vain pääovella ja lapselle on selitetty seikkaperäisesti 105 desibelin ääneen saattelemana (testi tehtiin hänen läsnäollessaan), että muista ovista ei voi tulla, koska muiden ovien luona ei ole hälytyksen poiskytkyä. Toivottavasti menee jakeluun :) Eli muista ovista ei voi tulla sisään, lapset tai aikuiset, silloin kun häly on päällä.

   Poista
 2. Meillä kävi myös Verisuren kaveri kotona, mutta tarjottu paketti oli ehdottomasti kallein, mitä saamissamme tarjouksissa oli. Siinä toki oli myös paras paloturva, mutta vähän mietityttää, että minkä arvoinen se on. Vielä ei saatu tehtyä mitään päätöstä, ehkäpä se tästä vielä muotoutuu.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jep, ei ollut edullisin, mutta pikavertailussa kuitenkin kattavin meidän kokoisen talon tarpeisiin plus tosiaan tuo paloturva. Itsellä on taustalla sellainen kokemus, että meidän työpaikan toimisto otti ja kärähti yöllä. Paloi 4 kuukauden täysremonttikuntoon. Siitä jäi vähän sellainen fiilis, että ihan oikeasti niin voi sattua. Siksi meillä on nyt sellainen paloturvakin, että hätäkeskukseen menee tieto jo silloin kun käry näkyy vasta sisätiloissa eikä lieskat lyö vielä ikkunoista naapurin tietoon. Nää on vähän samoja juttuja kun vakuutusten kanssa. Että välillä miettii, että mistä sitä oikein maksaa, mutta sitten kun jotain sattuukin, niin tietää mistä maksoi.

   Poista
  2. Itse juttelin asuntomessuilla verisuren lisäksi pelastuslaitoksen kanssa ja hän oikaisi minun väärinkäsityksen, että palon sattuessa kuva ei lähde suoraan hätäkeskukseen vaan verisuren hälytyskeskukseen, joka tarvittaessa ilmoittaa hätäkeskukseen.

   Poista
  3. Tää on muuten tosi hyvä ja tärkeä pointti. Vähän kieltämättä hämäävästi noissa turvapalveluissa he käyttävät omasta valvontakeskuksestaan termiä hälytyskeskus, joka helposti sekottuu hätäkeskukseen. Korjaanpa vielä omaa tekstiäni tällä, ettei tule kenellekään väärinkäsityksiä.

   Poista
 3. Mitäs tämä teidän paketti sitten normaalisti kustantaa (ilman blogiyhteistyöalennusta)?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Moi, tämä meidän setti on 44,90 €/kk. Ja ne edullisemmat paketit sitten tietysti edullisempia. Se kevyempi paketti, jossa on myös paloturva, mutta vain yksi liiketunnistin ja vähemmän ovitunnistimia on 39,90 €/kk, pelkän murtosuojan hintaa en tiedä, kun en sitä edes kysynyt kun paloturvankin halusimme. Mutta se on todennäköisesti vielä vähemmän. Laitteiden asennus ja käyttöopastus alussa kustantaa 599 €.

   Poista
 4. Tällaisia paloilmoittimia ei ole tullutkaan vastaan aikaisemmin. Todella kätevä, että tilannetta voi vahtia myös vaikka ei itse olisi kotona. Meille on juuri asennettu paloilmoittimet, tosin aivan perinteiset. Seuraavaksi vielä edessä olisi paloilmoittimen varmennustarkastus. Toivotaan, ettei ilmoittimelle ole kuitenkaan käyttöä!

  VastaaPoista
 5. Meidän naapuriin myös murtauduttiin, tekijät ovat kyllä selvillä. Nyt on etsinnässä rikosasianajaja, siitä tuli nimittäin hieman suurempi juttu. Ikäviä asioita, kaikkea sitä sattuukin. Saa olla tarkka näissä turvallisuusasioissa. https://www.heikkisillanpaa.fi/palvelut

  VastaaPoista