keskiviikko 21. tammikuuta 2015

Laattaa vai ei laattaa olohuoneeseen?

Tämä on nyt hätähuuto kaikille teille, jotka olette pohtineet samaa ongelmaa ja ratkaisseet sen puoleen tai toiseen. Jatkaako eteisen ja keittiön laattaa myös olohuoneeseen vai ei?

Olen päässyt jo melko harppauksen lattiamateriaalien valinnassa eteenpäin eli päässyt yhteisymmärrykseen itseni kanssa värimaailmasta ja joistain vaihtoehdoistakin, mutta materiaalivalinta per huone on edelleen liian vaikeaa. Yksinkertaistaen, en osaa päättää tuleeko olohuone laatalla vai vinyyliparkettia. 

Yläkerran pohjahan meillä on tämän näköinen (taitaa olla muuten ensimmäinen kerta, kun tämä kokonaan on esillä): Eteinen ja keittiö tulevat olemaan isoa laattaa. Tämän hetkinen suosikkini on vaalean harmaa Aitokiven 60 x 60 Ferrari (luonnossa vaaleampi kuin tuossa kuvassa ja ihan perusharmaa). Mutta... mitä ruokailutilaan ja olohuoneeseen? Jos olohuone tulee olemaan muuta kuin laattaa, niin tällä hetkellä suosikkini on vinyylikorkki Triofloorin Loimutammi (joka ei muuten oikesti ole yhtään kellertävä, niin kuin tuossa kuvassa, vaan sellainen kelottuneen ruskea, häivähdys harmaata). Ja jos olouone tulisi tuota loimutammea, niin rajautuisiko se ruokailutilaan (jolloin saumasta tulee vino) vai onko ruokailutilakin tuota loimutammea?

Aitokiven Ferrari 60 x 60 -laatta
Triofloor vinyylikorkki Loimutammi

Nyt kaipaisinkin kokemuksia puolesta ja vastaan. Tuleeko koko yläkerran laatoittamisesta "kylmä" fiilis? Onko laatat olohuoneessa hyvä juttu, huono juttu, joku muu, mikä? 

Vinyylikorkista vielä sen verran, että sen valinnassa ei ollut mitään muuta syytä kuin se, että parketeista tai puulattioista en vaan kerta kaikkiaan löytänyt sellaista, jonka väri olisi miellyttänyt. Laminaateista toki olisi löytynyt kaikki maailman värit, mutta tuo välimalli vinyylikorkki oli miellyttävän tuntuinen uusi tuttavuus. 

18 kommenttia:

 1. Meille valikoitui laatta koko alakertaan (pl. makuuhuone) ihan yksinkertaisesti koirien vuoksi. Ilman koiria en usko, että meille olisi tullut laattaa noin laajalti, vaan enemmän laminaattia. Eli jos sinulla on joku erityinen syy, miksi haluat laattaa laajemmalti, niin sitten laattaa. Laatan asentaminen on kuitenkin kalliimpaan kuin esim. tuon vinyylikorkin. :)
  Tuohon teidän pohjapiirustukseen saa halutessaan rajattua oikein nätisti & järkevästi laatan keittiöön & eteiseen halutessaan, olohuone ja ruokailutila sitten vinyylikorkkia.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Moi Hertta, meillä ei ole kotieläimiä enkä minäkään piikkikorkkareissa sisällä tepastele :), joten mitään varsinaista syytä ei koko tilan laatoittamiseen ole. Lähinnä olen miettinyt sitä siitä näkökulmasta, että kun tuo koko yläkerta on noin avoin, että tukisiko sama lattiamatsku sitä avoimuutta ja yhteinäisyyttä sen tilan suhteen.

   Toinen juttu, mikä siinä on taustalla, että haaveilin aikani betonilattiasta sekä ylä- että alakertaan. Niitä on näkynyt viime aikoina tosi kauniita eri blogeissa. No, betonilattian tekemiseen emme lähde, mutta olen miettinyt, että tulisiko samaa fiilistä sillä koko tilan laatalla.

   Ja just niin kuin sanoit, niin varmasti ainoa vaihtoehto on laittaa myös ruokailutila sitä vinyylikorkkia, jos kahta matskua laittaa, ettei sitä kummallista vinosaumaa tulisi.

   Poista
 2. Meillä eteinen laatoitettu puoliksi, keittiö kokonaan, ja olohuoneesta ehkä yksi kahdeksasosa niin, että keittiöstä voi kulkea olohuoneen kautta terassille laatoitusta pitkin (ajateltiin että jos kesäisin kuljetaan kengillä niin laatat on helppo pyyhkiä ja koira on meilläkin). Vilkaisepa vaikka tästä linkistä meidän blogiin, niin toka vikassa kuvassa näkyy hiukan tummaa laatoitusta kuvan alareunassa laatoitusta sohvan alareunassa:

  http://talo-rautio.talopaketti.fi/2014/12/07/kierros-talossa/


  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Totta tuokin käytännöllisyysajattelu. Kävin piipahtamassa teillä :) Meilläkin on olohuoneesta ovi ulos, mutta se menee vaan parvekkeelle ja sieltä ei toivottavasti suuria sotkuja sisälle tule. Toki tuo vinyylikorkki (jos sitä sinne olkkariin sitten tulee lopulta) on käsittääkseni hyvinkin kestävä ja helpompi siinä mielessä kuin parketti tai muu puu. Ei pitäisi ihan heti olla ruvella :)

   Poista
 3. Mietin myös mutta päädyin "lankkulattiaan" joka tosin on vinyyli, olohuoneen ja muiden arkihuoneiden osalta. Keittiö ja eteinen laatoitettuna. Koin laatoitetut tilat hieman liian kolkoiks jos sitä on jokapaikassa. Edellisessä asunnossa oli koira + k-raudan 4.90 maksanut laminaatti ja viidenvuoden aikana sain siihen kaksi naarmua aikaiseksi ja nekin pölynimurilla. En laskisi nykylattioilla ongelmaksi kotieläimiä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ei meilläkään kulumisen vuoksi laminaattia hylätty, vaan koska koirien tassutellessa laminaatilla kynsistä kuuluu ärsyttävä rapina. :-) Vinyylikorkki yms. on kuulemma parempi koiratalouksissa tämän ääniongelman osalta.

   Poista
  2. Moi Anonyymi, millaiset kokemukset teillä on tuosta vinyylistä? Pinta kai on suht saman tyyppinen oli sitten vinyyli tai vinyylikorkki. Onko se tuntunut muoviselta? Noista näytepaloista ei oikein pääse tunnelmaan, että miltä se isossa pinnassa tuntuu.

   Poista
 4. Meillä pohdittiin laattaa keittiöön, mutta päädyttiin sielläkin parkettiin, koska laatta on jalan alla kova ja helposti viileä ja keittiössä seistään paljon, joten selkä jousuisi kovalle rasitukselle. Jos laattaa on paljon, tilasta tulee myös helposti kaikuva. Teille ottaisin olohuoneeseen tuota vinyyliä, näyttävät hyvältä kombolta!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tuota laatan selälle/jaloille käymistä olen monesta paikasta lukenut ja miettinyt. Toki en ole kovinkaan puuhatäti keittiössä, että siellä en pakollista enempää seiso ja kuljeksi. Koko talo lämmitetään vesikiertoisella lattialämmöllä, niin se puoli on hoidossa kyllä.

   Kaikumista mietin myös ja se on varmaan juuri yksi tekijä, joka kallistaa sen vinyylikorkin puolelle. Kaikuvasta tulee kolkko. Verhoja en ajatellut paljonkaan ripustella eli sitten pitäisi siirtyä miettimään akustiikkalevyjä tms.

   Poista
  2. Meillä muuten kävi keittiön + eteisen + olohuoneen kulman laattojen kanssa niin, että just kun niitä piti alkaa laittamaan ja lähdin laattoja hakemaan - niin ne olikin kaupasta loppu. Ja piti keksiä tosi nopea hätäratkaisu tilalle. Laattoja toki oli päätetty laittaa (se on siis ulkolaatta, eli yhtenäinen laatoitettu alue on meillä loppupeleissä takapihan terassi + kellarin käytävät + keittiö + olohuoneen kulma + puolet eteisestä), ja nyt kun tuli viime hetken muutos, niin piti ottaa sopiva värisävy hiukan karhennetulla tai epätasaisella pinnalla. Mietittiin uskaltaako, mutta loppupeleissä se olikin parempi valinta kuin täysin sileä - myös sisäkäytössä. Eikä siinä jalat väsy eikä palele - meillä ainakaan kun on lattialämmitys, tässä kuvaa (tarvittiin blogin kautta uusi tieto nopeasti kaikille tiedoksi, kun toisessa paikassa oli toinen samaan aikaan ostamassa laminaatteja, ja sävyjen piti stemmata - siksi tuli tällainen päivitys blogiin)

   http://talo-rautio.talopaketti.fi/2014/08/18/lattialaatat/

   Poista
 5. Meillä on nykyisessä kodissa kosteiden tilojen lisäksi (koko asunto vesikiertoisella lattialämmöllä) koko eteinen laatalla, muu asunto laminaattia. Laminaatti tuntuu kovemmalta ja kylmemmältä kun laatta. Kuitenkin kun nyt tulevana keväänä aletaan taloa rakentamaan, päädyin laminaattiin olohuone-ruokailuosalla. Laattaa tulee meidän uuteen taloon eteisestä keittiöön saakka noin 30+ neliön alalle. Omaan makuuni laatta ruokailu ja olohuonetilassa ei näytä hyvältä, puu näyttää jotenkin kotoisammalta olkoonkin sitten laminaattia (tai vinyyliä). Makuasioita siis. Jos taas pidätte laatasta ulkonäöllisesti olohuoneessa, niin laittakaa ihmeessä! Ja tosiaan kokemuksesta voin sanoa, että laatta tuntuu paremmalta jalalle. Ja ihme kyllä tosiaan jopa pehmeämmältäkin, toki varmaan laatan valinnallakin merkitystä. Meillä kohtuu tuore laatoitus eteisessä, semmoista 30*60 laattaa joka muistuttaa paljon tuota sinun 60*60. Ja kai se lattialämpö tekee sen hyvän jalkatuntuman, laatta varaa lämpöä - laminaatti ei.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Onpa jännä kuulla, että laatta tuntuu pehmeämmältä. Tuo laminaatin kovuus oli yksi syy miksi ne karsiutuivat pois meiltä ainakin näiden käytetyimpien arkitilojen osalta. Makuuhuoneet on vielä vähän auki laminaatin osalta. NIissä kun on niin kivoja pintoja kuitenkin nykyään.

   Vinyylikorkki on selkeästi pehmeämmän tuntuinen. Ainakin mallipaloista tunnusteltuina.

   Poista
 6. Meillä on vinyylikorkkilattia keittiössä ja ollaan tyytyväisiä. Pehmeä jalalle ja selälle (ja tippuville esineille). Itse en laattaa keittiöön ottaisi, käy selkään ja on muutenkin kova.

  Kiva kuosi tuossa vinyylilattiassa, mitä olet katsellut.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiva kuulla, että olette olleet tyytyväisiä. Vielä ei niin moni ole vinyylikorkkia laittanut, että käyttökokemuksia pilvin pimein olisin kuullut.

   Poista
 7. Kolmas kerta kai toden sanoo... Kaksi kommenttia (pitkää sellaista) kadonnut eetteriin... Tässä tiivistettynä.

  Itse pohdin myös yhtenäisen tilan ongelmia ja lattiamateriaaleja täällä http://kotitunteella.blogspot.fi/2015/01/lattia.html. Tuon kirjoituksen jälkeen mukaan on tullut myös vinyylilankku joka on kuulemma hyvä matsku myös vesiarkoihin tiloihin ilman saumojenturpoamisongelmaa joka on vinyylikorkissa, laminaatissa ja parketissa. Laattaa en pelkäisi, sillä on minusta ihan kodikas kunhan pehmentää joissain tiloissa matoilla. Ja jos haluat jakaa tilaan eri materiaaleja, niin teidän pohja on niin selkeä, että aika kivasti saa jaettua eteisen ja keittiön omaksi tilakseen.

  Sitten vielä ilmaan yksi idea jonka sain upouudesta ihanasta Rock-kivitalosta jossa sain eilen vierailla. Siellä eteistilaan oli perinteisen laatan sijasta laitettu kokolattiamatto sisalista. Oli mielestäni hieno oivallus, sillä laatalta kivet ja hiekat helposti leviävät muualle asuntoon ja jottei näin kävisi peitetään se kallis ja kaunis laatta ties ja millä kuramatolla.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mikähän tässä nyt tökkii, että et saa ääntäsi kuuluville? Kiva, että jaksat olla kuitenkin sinnikäs ;) Vinyylilankkua olen miettinyt meillä kellariin, saunan vilvoittelueteiseen ja ehkä alakerran aulaolohuoneeseen, johon saatetaan tepastella kostein/märin jaloin kylpyhuoneesta.

   Kokolattiamattoja olen itsekin viime päivinä netistä vilkuillut, kun olen pohtinyt betoniportaiden (päädyttiin sitten paikalla valettuihin betoniportaisiin) pintamateriaalia. Löysin muutaman tosi kivan kuvan ja idean tummalla porraskokolattiamatolla päällystetyistä portaista. Pehmentäisi ja lämmittäisi varmasti. Portaat kun jäävät ilman mitään lämmityksiä. Luonnollisesti.

   Eteisessä tuollaisen maton puhtaanapito vähän askarruttaa. Miten lie siitä kurapaska irtoaa?

   Poista
 8. Meillä pohdittiin samoja aikoinaan. Päädyimme laittamaan olohuoneeseen ja ruokailutilaan parkettia, ja kombinaatio on kiva. Lattiamateriaalin vaihtuminen jakaa kyllä avaraa tilaa kevyesti, mutta ei se avaruutta poista.

  Laattaa on meillä eteisessä, keittiössä ja myös työhuoneessa, johon on käynti eteisestä. On osoittautunut käteväksi, että laattaa on kaikissa niissä paikoissa, joista pitää aina hakea vielä jotakin juuri ennen lähtöä - wc, keittiö, työhuone+työhuoneen yhteydessä oleva vaatehuone.
  Teidän pohjassa katselin, että jos vinyylilankkua tulee ruokailutilaan niin käynti vessaan kulkee sitten myös lankun kautta. Siltikin varmasti laittaisin vinyylilankkua ja suoralla rajauksella. (Meilläkin vinorajaus oli yksi vaihtoehto, mutta se ei oikein saanut kannatusta.)

  Meillä on laattalattian alla lämmitys (sähkökaapeleilla) eteisessä ja keittiössä. Työhuoneessa sen sijaan ei, ja eron huomaa todella selvästi. Jos päädytte laittamaan olohuoneeseen ja ruokailutilaan laattaa niin kannattaa miettiä mukavuuslämmitystä alle :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos kommentista. Meillä tulee koko taloon vesikiertoinen lattialämppäri. Ollaan kaukolämmön piirissä. Siinä mielessä kaikki lattiat on mukavan lämpöisiä. Toki totta tuo mitä ylempänä jo kommentoitiinkin, että eri matskut varaa lämpöä eri tavalla.

   Se vinosauma ei kyllä saa kannatusta minultakaan. Herrahenkilö sen sijaan olisi ollut ihan ok sen kanssa. Minusta se on vähän kasari :) Ja se sauman lista häiritsee myös ajatuksena.

   Itse ajattelin rajata sen mahdollisen vinyylikorkin tuosta porraskaiteen reunasta tuohon keittiösaarekkeen reunaan. Eli laattaa olisi eteisestä portaisiin ja vielä tuo wc:n ja makuuhuoneen edusta. Näin viime hetken vessakäynnit kengät jalassa onnistuisi kyllä laattaa pitkin :)

   Poista