sunnuntai 1. maaliskuuta 2015

Nyt meni hermo - a-pu-va!

Nyt aletaan raksaprojektissa olla siinä pisteessä, että pikkuhiljaa niitä päätöksiä pitäisi alkaa tekemään. Niitä "tosi kivoja päätöksiä", mistä on aina haaveillut. Niitä, joista raksaamattomat kaverit katellisena huokailee, että "eikö olekin ihanaa kun pääsee kaiken itse valitsemaan"? EI OLE!!

Tähän asti sitä on kuvitellut, että itsellä on varma maku, että tietää mitä haluaa talolta, pinnoilta, kalusteilta, väreiltä, materiaaleilta ja luojan kiitos tähän asti ihan kivan näköistä on meillä ollutkin, mutta nyt ei pysy, ei kykene. En osaa päättää lattiamateriaaleja: ensin olin varma, että betonilattiaa pukkaa, ihan joka paikkaan, sitten tuli isoa laattaa, melkin joka paikkaan, sen jälkeen vinyylikorkkia, väri harmahtava, nyt päässä jyskyttää Saima Lumi. Mitä hittoa? Eihän näissä mielihaluissa ole mitään yhtenäistä linjaa? Ja olen aina inhonnut lapsuuden kotini Alvar Aalto -henkistä koivumaailmaa ja nyt tongin netin uumenia koivun kiilto silmissäni.

Entäs ne laatat? Ensi oli kaikki valkoista, sitten tuli betoniseinää kylppäriin, sen jälkeen isoa harmaata laattaa, pystyyn, vaakaan, vinoon, you name it, I had it!

Lauteet oli ensin valkoista, sitten tuijaa, sitten radiata-mäntyä. Ja olin niiiin varma, että ne on nyt päätetty! Ja nyt en enää ole varma niistäkään. Vastaava mestari kyselee, että pitäisi märkäkalusteiden paikat miettiä pikapuoliin. Mitkä kalusteet? Millaiset, mistä? EN PYSTY!

Tarvitsen apua! Rouva Sininen kysyi lakonisesti, että sisustussuunnittelijaa vai psykiatria. Ihan sama, kunhan joku laittaa tämän kaaoksen järjestykseen.

Jos olette käyttäneet tähän tuskaan sisustussuunnittelijan apua, niin olisin ikikiitollinen kuullessani, että oliko siitä hyötyä ja miten ylipäätään suunnittelijan kanssa meni?

Ps. Alakerran lattiat on valettu. Se ei tässä kohtaa lämmitä rouvan mieltä. Siihenhän pitäisi jotain pintaa sitten saada päälle.... arrggh!! Hengittelen paperipussiin.

Nyt tuntuu tältä:


19 kommenttia:

 1. Kollaasi on kyllä loistava! :-D Kahden talon materiaalit valinneena minulla ei silti ole mitään mullistavaa niksiä. Ainoa on ehkä se, että päätä lattia ja keittiön värit ensin. Sitten kenties portaiden askelmat. Sitten siitä eteenpäin yksi materiaali kerrallaan, vaikka toki sitä kokonaisuutta pitääkin miettiä samalla. Mutta kokonaisuuden kanssa käy helposti niin, että yrittää päättää kaikkea kerralla, eikä saakaan päätettyä mitään. Loppupäässä materiaalien kanssa taitaa aina käydä se sama, että ihan sama, jotain vaan :-D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Keittiö onkin ainoa, jossa mieltäni en ole muuttanut. Meillehän on siis tulossa mustaksi petsattu koivukeittiö Puustellista. Tasoja ei vielä ole tilattu, mutta niistä olin jo kallistunut massiivikoivun puoleen. Kun saisi varmistettua, että jollain käsittelyllä se ei ihan hirveästi kellastuisi... siitä siis lähtötelineet, joissa nyt raivokkaasti nyin :)

   Ja kyllä, huomaan juuri tuon asenteen itsessäni mm. vessanpönttöjä valitessa, että aivan sama, kunhan on posliinit takapuolen alla :D

   Poista
 2. Heh, todellakin hyvä kollaasi ja varsinkin tuo Munchin Huuto tuossa viimeisenä :D Sympatiat sinne. En osaa myöskään antaa sitä "oikeaa ratkaisua", mutta samoissa fiiliksissä on täälläkin pyöriskelty. Allekirjoitan Lyden vinkin siitä, että aloita keittiön värimaailmasta ja päätä sen tilan lattia ensin. Keittiö on kuitenkin aika hallitsevassa osassa kodissa kuin kodissa ja siihen panostetaan paljon. Meillä keittiö mm. määräsi lattian sävymaailman, eli lattian tuli mennä yksiin juurikin tuon koivun sävyn kanssa. Keittiön koivu taasen määräsi sen, että sitä tulikin sitten muutamaan muuhunkin huoneeseen (se niinkuin materiaalina "levisi")ja lattiaksi päädyttiin ottamaan samaa lankkua läpi talon poislukien khh, tuulikaappi, pukkari ja pikkuwc jonne laitettiin betonilattia (joka myös sopii koivun kanssa hyvin yhteen). Toki täytyy myöntää että budjettikin sanelee materiaalivalintoja jonkin verran. Esim. tuo Saiman parketti on aivan ihana ja mekin sitä harkitsimme, mutta yli 100€/neliöhinta sai päämme kääntymään muihin ratkaisuihin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Se penteleen musta keittiö on vaan niin armollinen, että sen kanssa käy melkein mikä tahansa :D Ja mulla on käymässä JUST noin, että se keittiön tasoihin ajateltu koivu alkaa levitä pitkin huushollia. Nyt se on vahvassa harkinnassa sisäovien viilumateriaaliksi. Ja siitä Saima-parkettiin... ja.... ja. Vähän mua vaan askarruttaa se kellerrys. En oikein sietäisi kauhean keltaiseksi menevää puuta. Saimasta olen muuten kuullut, että sitä on jotkut saaneet kinuttua jopa noin 60 €/m2 hintaan, mikä ei enää olisi ihan mahdoton. Vai liekö katulegendaa...?

   Meillä oli laattaharkinnassa alunperinkin hyvinkin betonin sävuinen Aitokiven Ferrari. Jos betoni rokkaa hyvin koivun kanssa, niin luulisi, että silloin tuo Ferrarikin voisi toimia. Hmm... taidanpa lähteä hakemaan koivusitäjatätä-mallipaloja tarkasteluun.

   Poista
  2. Tuohon koivun kellastumiseen oli joku jippo (jota en nyt vaan muista). Ymmärsin myös Puustellilta niin, etteivät nämä nykyajan koivumateriaalit enää hirveästi kellastuisi. Jos kiinnostaa nähdä koivua isompina pintoina, niin olet tervetullut käymään tänne Espooseen :)

   Poista
  3. Voi, hei se olisi tosi hienoa tulla vilkaisemaan miltä teidän pinnat näyttää kun tuntuvat olevan niiin samat kuin meillä. Teillä on juuri nyt niin tuskaisat paikat, että jos palataan muutaman viikon päästä tähän kun olette tasaisemmalla maalla? Laitan vaikka sähköpostia siitä jonkun ajan kuluttua?

   Poista
 3. :D ei saisi nauraa, mutta kirjoitat taas vaan niin hauskasti. Eikö olekin hauskaa, että juuri se osuus jota on odottanut onkin sitten se vaikein ja tuskaisen. Olen kuullut tästä ilmiöstä usealta raksa-ajan selättäneeltä. Olisiko mahdollista käyttää sisustuskonsulttia? Eli ei tehdä kokonaista suunnitelmaa vaan käydä terapiaistunnolla suunnittelijan pakeilla ja selkeyttämässä niitä ajatuksia. Nämä ovat sellaisia muutaman tunnin juttuja ja siten myös edukkaita. Uskoisin, että sinulla on jo niin paljon hyviä ajatuksia, että nyt ne pitäisi vain selkeyttää. Itse käytin nykyisen asunnon sisustuksen päivityksessä sisustussuunnittelijaa ja en voisi olla tyytyväisempi. Ammattilaisella on kuitenkin aina jotain annettavaa ja silti koen, että koti on meidän näköinen ja sisustus meidän käsialaa :) tsemppiä!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Just näin mä ajattelin, että jos treffaisi suunnittelijan enemmänkin terapiamielessä kuin itse suunnitelman tai täsmällisten materiaalivalintojen vuoksi. Pitäisi vaan löytää joku oikean henkinen tyyppi. Terapiassa synkkaaminen on tärkeää :)

   Poista
 4. Meillä vaimo hoiteli tuon suunnittelun. Mentiin tyylillä minä ehdotin - vaimo päätti. No, kyllä minullakin oli päätöksiin sananen sanottavanani. Vaan ei tarvinnut kuin yhdet kylppärin laatat tyrmätä, niin tarkka vaimon värisilmä on - on nimittäin tekstiilialan ammattilainen. Ja onneksi oltiin tehty valinnat aika aikasessa vaiheessa, meidän pikku piiperömme nimittäin tuli maailmaan kolme kuukautta ennakkoon juuri hetkellä, jolloin noita valintoja olisi ollut pakko lyödä lukkoon.

  Me ei siis käytetty ammattilaista (sisustussuunnittelijaa), mutta komppaan edellisiä, että voisi auttaa sinua avaamaan "lukon". Meidän paikkakunnan Starkilla (josta ostettiin paljon rautakauppatavaraa) oli tarjolla sisustussuunnittelijan palveluita - me ei vaan tarvittu.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Nyt mä taitaisin tarvita sun vaimoa avuksi :D Ja joo, meillä onkin Starkki hovitoimittajana, mutta en ollut edes ajatellut, että sieltä saisi moisia palveluja vaan niinpä saakin... täytyypä tutkia. Kiitos :)

   Poista
 5. Tiedän tunteen. Itse selvisin yksinkertaisesti sillä, että karjaisin itselleni aina välillä - RAUHOITU!! ;D

  Ei-vaan, ehdottaisin että mietit ensin mikä/ mitkä isot kokonaisuudet on sinulle tärkeimpiä. Esim. meillä tärkeää oli alakerran lattia. Sinne haluttiin laattaa ja siitä lähdettiin liikkeelle. Haluttiin helppohoitoista laattaa ja päädyttiin edellisen kodin olohuoneen perusteella kiiltävään laattaan, joka on helppo pitää puhtaana. Kiiltävän laatan jälkeen seuraava päätös oli se, että mitkään muut isot pinnat ei saa kiiltää, koska en halua kodista "peilisalia". Sen perusteella valittiin siis mattapintaiset materiaalit ja mm. keittiön ja takan osalta päädyttiin valkoiseen joka on kuitenkin ajaton väri... Näin etenin isoilta pinnoilta aina pienempiä pintoja kohti. Välillä matkan varrella tuli vaikka ja mitä aivopieruja pintojen suhteen (betonilattia, musta sauna, tammen sävyä ympäri kämppää), mutta aika nopeasti palattiin takaisin aina lähelle sitä alkuperäistä ajatusta.

  Joten hengitä paperipussiin, ja Rauhoitu!! ;) Sitten mietit että mikä on tärkeintä, mistä lähdet liikkeelle. Ja sitten kun olet jotain päättänyt, niin pysyt siinä (paitsi tietty jos tulee parempi idea.... ;) ). Tai sitten vaan ulkoistat "ongelmat" ja hankit vähintään sisustuskonsultin. Meillä "ammattiapu" ei ollut budjetin takia vaihtoehto, joten päätin vaan kylmästi, että omista valinnoista on nyt sitten pakko tykätä, vaikka hampaat irvessä... :D

  Tsemppiä! :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jotenkin sitä pelottaa, että jos se viimeinen hankinnan mahdollisuus sattuu juuri tohon aivopieruhetkeen :D Onneksi keittiö on valittu ja ostettu ja siihen olen edelleenkin tyytyväinen, niin on jotain mistä lähteä. Vaikka niin kuin tuolla ylhäällä kerroinkin, niin se musta keittiö ei vielä hirveästi auta. Musta kun käy kaikkeen. Mutta luulisin, että tästä musta/koivu/harmaa/valkoinen-yhdistelmästä tämä koko kerä lähtee aikaan aukeamaan. Kunnes olen tarpeeksi hengitellyt pussiin :)

   Poista
 6. On varmaan miljoona tapaa tehdä talo - eikä mikään niistä ole se "ainut oikea" tai parempi muita. Ja jos valitsikin väärän vaihtoehdon, saahan sen sitten yleensä aina vaihdettua - joko heti tai 20 vuoden päästä, jolloin korjata pitää paikkoja jo muutenkin. Joskus jo aikoja sitten tehty suunnitelma voi muuttua äkistikin. Meillä esim. laitettiin master-bedroomin yksi seinä tapetilla. Rullassa se näytti hyvältä. Kun oltiin saatu seinä tehtyä, oltiin kuitenkin hyvin yksimielisiä siitä, että ei tullut sen näköinen, että sopisi tai sitä viitsisi katsella, joten revittiin se alas ja pistettiin uusi ja erilainen.

  Sitten muutos voi tulla myös itsestä riippumatta. Meidän raksaprojektissa kävi kerran niinkin, että itse lähdin hakemaan laattoja, jotka oli valittu jo etukäteen. No ne oli kuitenkin loppu, ja uusia samanlaisia ei ollut enää tulossa. Eli piti ottaa ihan jotain muuta. Vaimo oli toisessa paikassa samaan aikaan ostamassa laminaattia, jonka piti sopia yhteen laattavalinnan kanssa. Laitoin tietysti kuvaviestiä kännyyn, mutta tehtiin myös blogi-päivitys tyyliin, että "laatta on tässä - etsi nyt tähän sopiva laminaatti sitten...", ei ihan näillä sanoilla mutta tässä vielä se päivitys... :-)

  http://talo-rautio.talopaketti.fi/2014/08/18/lattialaatat/

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mä olen kyllä vähän sellainen "Ikea-sisustaja" eli mieli muuttuu niin usein, että kauhean kallista design-klassikkoa ei kannata hankkia vaan jotain niin edullista, että sen vaihtaminen ei pahasti kirpaise. Siksi pitäisikin perusmatskujen ja pintojen olla aika ajattomia.

   Meilläkin on sen aika ja monta tumman sinistä ja vihreää ja boordillista ja boorditonta seinää ajan saatossa maalattu ja tapetoitu umpeen. Hetkenään muka niin ihania ja jo aivan kohta iiihan hirveitä kammotuksia :)

   Poista
 7. Nää valinnat on kyllä vaikeita... Meidän laattavalintoja helpotti huomattavasti laattapisteen mainio palvelu. Suosittelen. :) Parketti on ollut aika pitkään sillälailla selvä että suurinpiirtein on tiedetty mitä halutaan, mutta ei olla vielä tehty lopullista valintaa. :) Sit kun on jotain päätettynä, on helpompi valita jotain sen kaveriksi ja pyrkiä läpi talon käyttämään samoja ja toisiinsa sointuvia materiaaleja. Ehkä. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mä löysin terapia-avuksi ensi hätään Starkin sisustussuunnittelupalvelun meidän lähi-Starkista. Menen käymään siellä tänään. Katsotaan josko siitä löytyisi samanlainen apu kuin teille Laattapisteestä :)

   Poista
 8. I feel you! Täsmälleen samassa tilanteessa olen tällä hetkellä! Paitsi, että lattiamateriaali on valittu. Ja keittiö. Mutta KAIKKI se muu, mikä pitäisi mätsätä näihin valittuihin. Pitkän kivitalon pystytyksen aikana olisin voinut tehdä valinnat ja suunnitella rauhassa... Mutta EI, nyt tehdään työkiireen keskellä hätäsiä päätöksiä. Toivottavasti saat ajatukset kasaan ja valintoja tehtyä :) Usko itseesi! Niin minäkin yritän :) Kyllä kaikki loksahtaa paikoilleen.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Juuri tuota ihan loppumetrien "ihan sama, nyt jotain kehiin kun on kiire" -fiilistä olen koittanut vältellä :) Enpäs ole teidän projektia aiemmin huomannutkaan, menette melkein samassa kohtaa kuin me, kuukauden puolitoista edellä. Jäänpä seurailemaan :) Ja kiitos ilmalämpöpumppupostauksesta. Meillä on ihan sama mietintä kesken ja samat fiilikset ja tuo teidän löytönne meni tutkimislistalle heti!

   Poista
 9. Lukaise mun Huonekorttiteksti, josko siitä saisit jonkun avun. Ellei jo vastaavat ole tehtynä ;)

  Rakennusprojektissa on aina välillä on hyvä ottaa pieni Munch -hetki, niin helpottaa :D Itse valitsen nyt vain kylmäpäisesti pinta kerrallaan ja lukitsen vastauksen. Paljon asioita oli listattu viime vuonna kun projekti alkoi ja oli se "IHANAA" -fiilis. Niihin pintaluetteloihin ja esimerkiksi vesikalusteluetteloihin on nyt hädän hetkellä palattu, on edes jotain mistä paniikkipaniikki-hetkessä lähtee päätöstä tekemään. Itse olen ollut yllättynyt kuinka vähän niitä alustavia listoja on tarvinnut työstää. Mut mul ei onneksi oo sun luonto, ja värivalikoimaakin vähemmän ;)

  VastaaPoista