keskiviikko 18. helmikuuta 2015

Paketista paljastui portaat

Meillä on portaat! Molemmissa taloissa. Tätä porrasasiaa on pähkitty nyt jo useammassakin postauksessa täällä ja täällä ja pähkimisessä ollaan tultu nyt ainakin puoliväliin: portaat on valettu.

Päädyimme lopulta kuitenkin alkuperäiseen ajatukseen eli betoniportaisiin. Vaikka houkuttelevia vaihtoehtoja matkan varrella löytyikin, etenkin metallirunkoisissa kevytrakenteisissä portaissa, niin lopulta palasin siihen, miksi jykevän kivitalon halusin. Ettei mikään paikka pauku eikä natise. Ettei portaan pauku eikä natise. Siispä portaat betonista.

Enää jäi mietittäväksi tuleeko portaat valmiina elementtinä vai paikalla valettuna. Rakennesuunnittelijamme piirsi meidän tahtotilaamme sopivan ohuet portaat ja saimme runkourakkaporukaltamme niin edullisen työtarjouksen, että emme sitten lopulta edes lähteneet kyselemään valmiita portaita mistään.

Betoniportaiden rakennepiirrokset
Rakennesuunnittelijan piirrokset portaista. 

Betoniportaiden rakennepiirrokset


Niinpä raksaukot pistivät päivässä puumuotin pystyyn ja valuhommiin. Portaat valettiin useammassa osassa ettei "kura" valunut kehikkoa pitkin lattialle.

Betoniportaiden valumuotti

Betoniportaiden valumuotti

Betoniportaiden valumuotti

5 päivää kuivumisaikaa ja avot, portaat oli valmiit. Kävin oikein vatupassin kanssa kyttäämässä, että suoraan tuli. Ja tulihan ne. Ja iloissani hypplehdin portaita ylös ja alas. Ei tömise ei! Täytyy tässä kohtaa oikein kehua, että meillä on tosi ripeä ja hyvää jälkeä tekevä runkoporukka.

Ainoa asia mikä näissä portaissa (tai portaiden ympäristössä) vähän ottaa päähän on tuo metallitolppa, joka yläkerran ontelolaattaa kannattamaan oli pakko tuohon portaiden sivuun laittaa. Ei se tietenkään tuollaiseksi raikkaan punaiseksi jää, mutta tuohon paikalleen kyllä. Sen verran sain tilannetta pelastettua, että sen paikkaa siirrettiin portaiden kääntymiskulmasta "alaspäin", mutta kyllähän se ihan tyhmä on tuossakin. No, ehkä siihen aikanaan silmä tottuu kun se on maalattu ja kaikki muut asiat paikallaan.

Paikalla valetut betoniportaat


Paikalla valetut betoniportaat


Paikalla valetut betoniportaat

Portaisiin halusin tasaisin välitasanteen. Olen edellisissä asunnoissa saanut tarpeekseni portaista, joissa mutkassa portaat kaartuvat mukana ja toisessa reunassa ne ovat kapeat. Ihan hukkaan menee puolet portaista. Ja tuonne tasanteelle voi nurkkaan tuupata vaikka jonkun kasvin somistamaan (tukkimaan, sanoisi herra Punainen) portaikkoa.

Paikalla valetut betoniportaat

Portaiden kohdalla on 120 cm leveä korkea ikkuna, joka valaisee sekä ylä- että alakertaa ja portaikkoa. Siitä näkee sopivasti kulkiessaan, että mitä talo Sinisen puolella puuhataan ;) Heillä vastaava porrasikkuna on peilikuvana vastapäätä. Meille onneksi tulee tuohon ikkunaan sälekaihtimet, naapuriin ei, joten naapurikyttäys on siltä osin yksipuolista.

Kaide- ja portaiden päällystyspohdinnat on edelleen käynnissä. Jääköön se asia vähän hautumaan. Sillä ei ole vielä niin kiire.

6 kommenttia:

 1. Tutunnäköistä puuhaa :) Hyvältä näyttävät teidän betoniportaat ja ripeää porukkaa todella jos portaat olivat 5 päivässä kunnossa. Ihan loistojuttu! Meillä meni vähän enemmän aikaa, mutta tekijöitä olikin vain 1 mies ja kaikki ulkoporraselementtimme eri kokoisia. Siellä ne nyt on, ja kyllä betoniportaat ovat vaan erijykevät kulkea (sekä sisällä että ulkona).

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Meillä on kahdella raksalla parhaimmillaan 12 ukkoa yhtäaikaa töissä, joten ihan todella hyvää tahtia pitelee :) En valita!

   Poista
 2. Näyttääpä hienoilta nyt jo! Äänettömyys on kyllä tärkeää, itseäni ainaki alkaa jossain kohtaa ärsyttää, jos joka askelmalla kuuluu narinaa. Meille on kuitenkin todennäköisesti tulossa metallirakenteiset portaat, kirjoitinkin juuri aiheesta täällä

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hyviltä vaikuttaa teidänkin suunnitelmat. Kävin asuntomessuilla hyppelehtimässä noissa metallirakenteisissa portaissa eikä nekään tuntuneet juuri ääntä päästävän.

   Poista
 3. Hyvältä näyttää! :) Mielenkiinnolla odotan, mikä on teidän ratkaisu kaiteiden ja portaiden päällystyksen osalta :) Me ollaan kallistumassa metallirakenteisiin portaisiin, lasikaiteella :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kaiteiden osalta saatetaan mennä uudelle tuumauskierrokselle nyt kun ihan livenä nuo portaat näkee. Matka alimmalta portaalta kattoon on kuitenkin aika pitkä ja olen alkanut empiä niitä pystyrimoja. Mutta jääpi nähtäväsi...

   Poista