sunnuntai 22. helmikuuta 2015

Väliovipohdintaa

Kaikenlaisiin asioihin, joihin aiemmin ei ole kiinnittänyt yhtään mitään huomiota, joutuu/saa tässä raksailun edetessä syventyä. Tällä kertaa pohdinnan alla on väliovet tai sisäovet, kumpaa termiä nyt haluaa käyttää.

Alunperin ajattelin, että väliovet on väliovia ja kunhan pinta ja sen ulkonäkö miellyttää, niin siinä se on. Vaan eipä näköjään olekaan. Mitä enemmän asiaan on perehtynyt, niin sieltäpä paljastuu sen seitsemän eri runkomateriaalia (on täyspuuta, on levyovia, on massiivitäytteisiä, kennotäytteisiä ja ties mitä), pinnoitetta (on puuta, viilua, mdf:ää, laminaattia), saranaa (on piilosaranaa, oven päällä olevaa saranaa, eri materiaaleista olevia saranoita), lukkoa (tavallista ja magneettilukkoa), karmia (on tavallista karmia, on karminlaajenninta, teleskooppikarmia, tiivistettynä ja ilman ja jos sattuu piipahtamaan ruotsalaisten ovivalmistajien valikoimissa, niin vielä löytyy lisää), kynnystä (on ilmastoivaa kynnystä, laskeutuvaa kynnystä, puuta ja peltiä) ja what not you name it!

Että jos luulit, että "sitten vaan valitsen jotkut sisäovet", niin ehei. Ydinfysiikaksi meni tämäkin homma!

Rämmittyäni läpi kaikki löytämäni sisäovibloggaukset, valmistajien sivustot ja muut tietolähteet päädyin samaan ovivalinnan määräävään tekijään kuin aika moni muukin bloggaaja: listattomaan tai ainakin hyvin eleettömään vaihtoehtoon listojen kanssa. Ja siihen lisättynä vielä ovimalli, joka ikäänkuin uppoaa karmien sisään. Suurin osa kotomaisista sisäovista, joihin olen nyt oviherätyksen saatuani tömännyt (asunnoissa siis) on malliltaan sellaisia, että ovessa on sillä puolella, johon ovi aukeaa uloke, joka toimii oven stoppaajana ja näin ollen ovi jää karmin ulkopuolelle. Ei uppoa sen sisään.

Suomalaisten ovivalmistajien materiaaleissa tähän oven ja karmin saumakohtaan on kiinnitetty tosi vähän huomiota ja täsmällisten tietojen saaminen oli kotisohvalta aika hankalaa. Sen sijaan naapurimaassa Ruotsissa ovikatalogeissa on usein erikseen ihan oma osionsa kuvineen päivineen eri karmityypeille ja miltä oven ja karmien saumakohta näyttää. Mistä lie moinen johtuu? Samoin eteläisen naapurimme Viron ovitehtaiden valikoimasta tuntuu helpommin löytyvät tietoa miten ovi ja karmit keskenään käyttäytyvät sekä eri vaihtoehtoja.

Tässä esimerkki ruotsalaisen ovivalmistajan eri karmivaihtoehdoista ja miten havainnollisesti ne on esitetty. Tästä näkyy tuo eri sisään uppoavan ja karmin päälle jäävän oven välillä. Eriyisesti tuo oikeanpuoleinen vaihtoehto olisi aivan ihana jos ovilistat miellyttävät. Ekstrandin ovet tulevat vaan penteleen tyyriiksi jos sellaiset Ruotsista tilaisi.
Valinnassa ollaan nyt päästy vain tuohon asti, että ovet ovat karmin sisään uppoavat, todennäköisesti oven päälle tulevilla saranoilla (niin paljon ne eivät häiritse, että piilosaranoita tarvitaan) ja ulkopuolen listat mahdollisimman huomaamattomat. Erinomaisen listaidean saimme Villa Luovasta, jossa lähes listattomuus on toteutettu metallisilla L-kulmalistoilla. Tämä on nyt myös meillä hyvänä vaihtoehtona tutkinnassa. Villa Luovan ovista näkyy myös juuri tuo karmin sisään uppoaminen, josta puhuin.

Ensimmäisen ovitarjouksen olen molempien talojemme osalta iskenyt sisään ja se lähti Viroon Haapsalun Uksetehaalle (taipuukohan se noin, Haapsalu Uksetehas siis). Meillä talo Punaisen puolella ollaan (eli minä olen) vaativampia näiden ovien suhteen, Sinisessä ei karmiasiat ole kynnyskysymyksiä (aa-hah-ha!), mutta jos hyvään hintaan kimppadiilin saisimme, niin näistä heillekin ovet löytyisivät. Haapsalusta löytyy juuri noita toivomiani karmeja ja ovivalikoimakin on monipuolinen. Hintoja kyselimme muutamista ovimalleista sekä liukuovista, joita molempiin taloihin muutamia tulee. Päälleliukuvia sellasia. Tässä alla ovimallit, jotka molemmissa taloissa tällä hetkellä on pohdinnassa. Puuviilutetut jotenkin houkuttelisivat, mutta toisaalta ne on aika hallitsevat ja niiden tulisi sekä väriltään että puumateriaaliltaan osua kertalaakista oikein. Ja kun lattioiden ja keittiön tasojenkin puupinnat on vielä vähän hakusessa, niin tämä sekottaa entisestään pakkaa.

Jos mieleen tulee muita näillä spekseillä olevia ovitoimittajia, joiden hinnat ei kurkota taivaisiin, niin saa ilmiantaa.

Ovimallit: Förby 1P / Fancy V5 / Sileä viilutettu koivu / Trendoor Nordic tammiNiin ja pieni mukavuusyksityiskohta näihin oviin liittyen, joka taloissamme tulee molemmissa olemaan on äänieristetty wc yläkerran "paraatitiloissa". Tuo asia on otettu huomioon wc:n ilmanvaihdossa ja ovet tulevat äänieristettyinä. Eipä tarvitse enää ikinä miettiä, kun vieraat istuvat fiininä olohuoneen sohvalla, että mikä töräys tai liraus sinne vessasta oven läpi kuuluu :D Niin parasta!

8 kommenttia:

 1. Oijoi, me ei olla vielä päästy välioviin, miten niitä vaihtoehtoja onkaan kaikessa niin miljoona.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No sepä se! Että terveisiä vaan kaikille muillekin, jotka ei vielä ovia ole miettineet. Että ei ole helppoa sekään :) Tai on, jos K-Raudan perusovet on se mitä tarvitsee ja haluaa, mutta sen jälkeen alkaa valinnan ja vaihtoehtojen tuska!

   Poista
 2. Hauska postaus :) Niin totta, että ei tässä raksatessa kyllä helpolla pääse, kun vaihtoehtoja ja ominaisuuksia on tsiljoona oikeastaan mitä ikinä pitääkään valita. Ja samalla jos miettii, kuinka usein sitä oikein ennen raksaamista onkaan kiinnittänyt huomiota vaikka nyt juurikin sisäoviin kenellä tahansa käydessään... Että kuinkahan moni lopulta osaa arvostaa niitä tuntien googlailuja ja vertailuja, joita talon osasten eteen on tehnyt :D Mutta itselleenhän tässä rakennetaan. Tietty. Ja aivan loistava tuo äänieristys! Meilläkin se oli alkuun mielessä, mutta jotenkin sitten vain jäi ja unohtui. Teille kehtaa herkkävatsaisetkin tulla kyläilemään :)

  Tsempit vain ovien(kin) valintaan!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No ihan samaa mietin, että KUKAAN (paitsi toiset raksabloggaajat) ei todellakaan tule huomaamaan onko ne ovet siellä karmien sisällä vai ei, mutta itsehän niitä tosiaan eniten ihailee. Ai että siinä huussin pöntöllä istuessa voi paitsi nauttia hiljaisuudesta, niin aina silmä levätä oven karmeissa :D

   Poista
 3. Voi apua mikä meillä onkaan edessä :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niinpä! Kantsii vaan henkisesti valmistautua tähänkin :)

   Poista
 4. Suomessa CWP tekee haluamillasi spekseillä ovia, viilupinnalla ja myös huultamattomina. Näistä muutama raksabloggaajakin on kirjoittanut ja meiltäkin tarjous heiltä pyydetään, juurikin sen vuoksi että saisi huultamattomat ovet, niin ihanat :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hei kiitos! Tutkinpa heti heidän valikoimansa. Monia tarjokkaita emme tosiaan ole vielä löytäneet. Ja terminkin tarjosit, huultamaton jes :)

   Kiitos!

   Poista