torstai 8. tammikuuta 2015

Porraspähkäilyä

Raksalla hommat etenee taas vinhaa vauhtia joulutauon jälkeen muidenkin kun herra Punaisen ja ystävämme Jamesonin voimin. Eilen tulivat ontelolaatat. Kuvallista todistetta ei vielä ole kun siellä on niin pirun pimeää. Ehkä viikonloppuna ehditään valoisan aikaan räpsimään kuvia.

Samaan aikaan käymme läpi monia kilpailutuksia, joita vastaava mestarimme meille tekee. Tällä hetkellä on valinnassa ikkunoiden toimittaja, kattoristikkofirma ja peltikaton nakuttelijat. Näistäkin jotain ehkä myöhemmin, jos nyt niistä mitään mielenkiintoista kerrottavaa on... (aika tylsiä hommia minun mielestäni, ristikko kun ristikko, kunhan hinta on hyvä).

Sen sijaan olen kiusannut itseäni pohtimalla portaita. Asia, jonka piti olla jo aivan päivän selvä. Ja jota olen pohtinut kertaalleen jo projektin alkumetreillä.

Meidän portaat ja niiden alle jäävä kellarin "aula" on malliltaan kutakuinkin tämän kaltainen. Ylhäällä portaat kääntyvät tuonne oikealle muutaman askellen verran. L-malliset siis.

kevyt porraskaide


Tähän asti olen ollut sitä mieltä, että betonia ne on ja lasikaidekin tuohon oli alunperin ajateltu. Well, lasikaide siitä putosi jo alkumetreillä pois kun yläkerrasta porraskuilun kaiteet vaihtuivat lasista muurattaviksi kaiteiksi. Eli piti keksiä uusi kaideajatus. Se on nyt kristallisoitunut, että kevyt ja valoa päästävä rimoitus olisi varmin vaihtoehto. Kuten tuossa yläpuolen kuvassa. Peruskaide ei mielestäni tuohon istu, sillä mihin se tuolla yläpäässä loppuisi? Jotenkin kummallisesti sitä yläkerran aukon kaidetta vasten?

Kuten tässä kuvassa. Se katoaa tuonne jonnekin. Ja epäilenpä, että meidän määräysten mukaan noin kevyttä kaidetta ei saisi edes laittaa. Jokuhan sieltä tietenkin sitten putoaa päälleen jonkun viskaalin mielestä.

kevyt porraskaide

No, sitten aloin jo katsella kevyempiä porrasversioitakin. Että tuon tilan kyllä vielä jotenkin avartaisi sellaiset avoportaat. Ja miten kauniita sellaisia löysinkään. Mutta kun olen aina sanonut, että seuraavat portaat on betonia, ei pauku eikä jytise, vaikka norsu niissä hyppisi. Mahtaako tuollaiset metallirunkoiset kevytportaat paukkua norsun alla? Olisiko näissä kuitenkin vaihtoehto?

avoportaat


Vai löytyisikö jostain betoniportaille tekijä, joka osaisi valaa ne tooooodella ohuiksi tai jopa niin, että portaiden alapuoli myötäilisi sitä portaan muotoa myös eikä olisi vain suora? Tietääkö joku, että onko moisia tekijöitä löydettävissä mistään? Nyt saa laittaa vinkkiä peliin.

kevyet betoniportaat

Lopuksi palasin vielä kaiteiden pariin ja löysin aika ihastuttavan idean. Köysikaiteet! Tai kai tuo materiaali voisi olla jotain muutakin mitä tuohon pujotellaan? Ja jos ne eivät lähtisi lattiasta vaan portaan pinnasta aina kattoa kohden. Aika jännittävät!

köysikaiteet

Kaikkiin näihin kuviin löytyvät alkuperäislinkit Pinterest-sivuiltamme. En laiskuuksissani nyt jaksanut alkaa niitä joka kuvaan naputtelemaan.

Mutta ei tämä porraspohdinta nyt mitenkään selkeyttänyt tätä asiaa ratkaisujen osalta. Ehkä laitan pari porrastoimittajan esitettä tyynyn alle ja odotan jos unessa näen tulevat portaani kristallin kirkkaasti.

13 kommenttia:

 1. Oi mitä kuvia!tykkään erityisesti toiseksi viimeisestä mallista. Portaissa on kyllä hankala yhdistää huippuhyvä käytettävyys ja kaunis ulkonäkö, kun niiden pitää vielä täyttää niin monet määräykset. Sekin on tosi tärkeää, etteivät ne pauku ja nitise kulkiessa. Betoni alkaa olla meilläkin ykkösvaihtoehtona, tarkka muoto ja kaidepohdinna on vielä kesken. Meidän porrasmietteitä täällähttp://casa23blogi.blogspot.fi/search/label/Portaat?m=0

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Moi, tutun näköisiä kuvia ja asioita pohdinnassa teilläkin :) Noiden kaikkein makeimpien design-metalliportaiden hinta liikkuu vaan sellaisissa sfääreissä, että meidän budjettikonkurssissa voidaan moiset unohtaa!

   Poista
 2. Kauniita portaita! Itse en ole portaille käyttänyt pohdinta-aikaa kun meille tulee talo yhteen kerrokseen :) Mutta noista iski silmään tuo viimeinen köysikaide. Ihanan erilainen! Mutta mitenköhän säädökset noihin suhtautuu? Ehkä jos noi köydet olisikin metallia?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Moi Essi, ihan näin äkkiarvaamalla tietämättä voisin sanoa, että joku säännös tuonkin ratkaisun kieltäisi. Äkkiäkös tuosta köysien välistä hulahtaa isompikin ihminen jos oikein vauhtia ottaa :) No, tottapuhuen sen verran alkoi kiinnostaa tuo köysikaide, että taidanpa laittaa vastaavan mestarin selvittämään onnistuisiko moinen viritys jotenkin.

   Poista
 3. Moi! Uusi lukija täällä liittynyt rinkiin mukaan, ja heti pakko kommentoida! Hyvältä näyttää, sulla on mukaansatempaava kirjoitustyyli ja jotenkin sellainen pilke silmäkulmassa-menininki, vaikka takuulla ei helppoa ole! Paljon tsemppiä ja jaksamista projektiinne! Seurailen mielenkiinnolla!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Oikein lämpimästi tervetuloa mukaan meidän taloprojekteihin! Tässä kun useampi on näitä horinoita ja niiden tyyliä kommentoinut (kiitos siitä lämpimästi kaikille), niin kerrottakoon, että allekirjoittaneen työnkuvaan päivätyössä kuuluu tämä kirjallinen ilmaisu, joten sillä varmaan on osansa tässä bloginkin juttujen laadussa tai laaduttomuudessa. Postitiivista fiilistä koitetaan pitää yllä, vaikka on todellakin ollut hetkiä, etenkin tuon budjetin pitämisen kanssa, että olisi voinut vuodattaa mustaa sappea tännekin.

   Poista
 4. Meillä on kans aprikoitu kaiteita. Alunperin piti laittaa tuollainen metalliset pystyputket kuten ylimmässä kuvassa - mustana tosin ja nämä putket olisivat jatkuneet yläkerrassa aukkoa kiertäväksi kaiteeksi (metrin korkeudelta poikki ja siihen puu tai metallilista päälle). Mutta siihen estetiikkaa paremmin ymmärtävä kanssarakentaja totesi äskettäin, että ne ovat turhan raskaan näköiset. Nyt sitten ehkä tulee jotain normikaidetta metallipinnoilla betoniportaiden kaveriksi. Saas nähdä mihin päädytään.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Meillä myös mietitiin vielä kerran yläkerran aukkoa kiertävää kaidetta, että jos se olisi niin kuin tekin mietitte, metallikaidetta. Mutta ei, kyllä mekin palattiin siihen alkuperäistä (lasikaide) seuraavaan versioon eli harkkomuurattuun kaiteeseen.

   Poista
 5. Hei! Täälläkin pohditaan kaiteita. Me ihastuttiin kans juuri tuollaisiin köysikaiteisiin, mutta ei mene rakennusvalvonnasta läpi ainakaan meidän kunnassa, joten se tyssäsi siihen. Nyt sitten mietitään teräspinnaa tms.. on vain vaikea löytää juuri oikeanlaista. Mahdollisimman ohutta, mutta jäykkää. Hmm.
  Mutta hienoilta näyttää teidän suunnitelmat, tsemppiä projektiin!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos tsempeistä! Jäin myös nyt ihan jumiin noihin köysikaiteisiin ja ajattelin kyllä tiedustella sitkeästi täältä Helsingin raksavalvonnasta, että onko tuon tapaiseen mitään mahdollisuuksia.

   Poista
 6. Hei,
  Keräilen linkkikokoelmaa raksablogeista
  http://koti7.blogspot.fi/p/suomalaisia-rakennusblogeja.html sivulle. Ajatuksena olisi että sieltä löytyisivät vaikka kaikki raksablogit, uudet ja vanhat. Kiva jos ehdit käydä linkittämässä oman blogisi listaan ja saa myös tuota sivua mainostaa että saadaan siitää mahdollisen "kattava".

  Mukava alkavaa vuotta,
  Karolina

  VastaaPoista
 7. Hei kaikille kommentaattoreille! Sain meidän arkkitehdiltä vähän lisäinfoa noista köysikaiteista, joita tuossa postauksessa ihastelin ja ainakin täällä Helsingissä kaiteiden pitää kestää 150 kg ihmisen kupsahtaminen kaidetta vasten ja pystysuunnassa aukko ei saa olla yli 10 cm leveä. Eli tuollainen kaide, jossa on riski, että välistä voi lirvahtaa ja siihen voi itsensä jotenkin sotkea ja "hirttää" ei tule menemään läpi. Että se siitä sitten!

  Tässä välissä on selvinnyt, että paikalla valettavat betoniportaat meille tulee. Rakennesuunnittelija piirsi niistä niin ohuet ja kevyet kuin mahdollista ja näin portaan taitekohtaan paksuudeksi jää vain noin 10 cm. Eli aika ohuella päästään. Kaiteita pitää silti vielä miettiä. Ja sama homma naapurissa Talo Sinisessä. Paikallavaletut ja kaide vielä pohdinnassa.

  VastaaPoista