lauantai 21. kesäkuuta 2014

Pyykkikaruselli ja kodinhoitohuoneen sijainti

Tontin lepäillessään juhannustauolla ja taivaan työntäessä vettä solkenaan on hyvää aikaa alkaa miettiä talon yksityiskohtia. Yhtenä yllätyksenä, jälleen, uusille talonrakentajille on tullut se, että kuin aikaisessa vaiheessa erilaiset yksityiskohdat olisi hyvä jo olla mietittynä.

Valaistussuunnittelu pitäisi olla tehtynä sähkösuunnittelun kanssa käsi kädessä ja valaistussuunnittelija sitten kuulema jo kysyy, että minkäs väristä tapettia tähän huoneeseen laitetaan. Eli sisustussuunnitelukin pitäisi olla jo siinä kohtaa mietittynä, ainakin jollain tasolla. Toisaalta, sehän kuulostaa hyvältä. Naisihmisenä mielläni hyppään yli muutaman "raksavaiheen" suoraan sisustussuunnitteluun kulkematta lähtöruudun kautta.

Ensimmäistä kertaa perhe Punaisen elämässä on mahdollisuus saada kotiin kodinhoitohuone. (Perhe Sininen on sen sijaan jo vanha konkari kodinhoitohuoneiden kanssa.) Ja sen sijainti talossa onkin nyt pohdituttanut meitä punaisia. Puolitoistakerroksisessa talossa, jossa saunatilat ja osa makuuhuoneista suurella todennäköisyydellä sijaitsevat kellarikerroksessa, varmaan ensimmäinen ajatus on sijoittaa kodinhoitohuone myös sinne kellariin.

Omaa huomattavaa pyykkilaiskuuttani miettiessäni kuitenkin olen miettinyt koko pyykkiprosessia ja miten sen kulkee ja miten sen pienimmällä vaivalla saisi hoidettua. Likaiset vaatteet heitetään pääosin päältä pois suihkuun mennessä kylpyhuoneessa. Eli kylpyhuoneesta olisi hyvä olla yhteys kodinhoitohuoneen likapyykkikoriin. Likapyykit muuttuvat kodinhoitohuoneessa puhtaiksi ja siirtyvät sieltä vaatehuoneeseen. Eli kodinhoitohuoneesta pitäisi olla kulku vaatehuoneeseen. Ja vaatehuoneesta haetaan aamulla puhtaat vaatteet päälle eli makuuhuoneesta olisi hyvä olla kulku vaatehuoneeseen (niin kuin nyt yleensä onkin). Tästä kaikesta kehittyy karuselli, jossa pyykki pyörii iloista rinkiä ja aiheuttaa pyykkärille mahdollisimman vähän roudausvaivaa.

Arkkitehdille piirsin tämän oikein kaavioksi ja jätänkin hänet pohtimaan tätä karusellia tarkemmin. Mahtaako kaikki tuo meillä yläkertaan mahtua? Itseni tuntien se vaihtoehto, että roudaisin yläkerrasta sekä vaatepyykit, että yhden makuuhuoneen petivaatepyykit alakertaan pestäväksi ja puhtaat pyykit taas alakerrasta yläkertaan vaatehuoneeseen kuulostaa siltä, että pyykkivuoret kurkottavat kattoon sekä likaisten että puhtaiden osalta ennen kuin niille tulee tehtyä yhtään mitään. Äiti Sininen naapuritalossa on taas toista maata. Hän ei kokenut kahden kerroksen pyykkikarusellia ongelmaksi ollenkaan ja heillä kodinhoitohuone todennköisesti sijoittuukin kellariin.

kodinhoitohuone, makuuhuone, vaatehuone, kylpyhuone
Talo Punaisen pyykkikaruselli


4 kommenttia:

 1. Meillä oli haaveissa pyykkikuilu, mutta se ei onnistunut mitenkään. Haasteena on kolme kerrosta ja ensimmäisen kerroksen huoneiden sijoittelu ei onnistunut mitenkään järkevästi niin, että kuilu olisi näppärästi kulkenut siitä. Lasten huoneet ovat toisessa kerroksessa, khh kellarissa... Laitan näillä näkymin siirrettävän pyykkikorin yläkertaan ja tyhjennän sen sitten muutaman kerran viikossa, lapset saavat itse kuljettaa puhtaat vaatteensa kaappeihin. :)

  VastaaPoista
 2. Ihanaa, ensimmäinen blogikommentti :) kiitos siitä! Kiva huomata, että joku siis lukee näitä riipustuksia.

  Tajusinpa tässä juuri, että tällä pyykkikarusellillani aiheutan sen, että kodinhoitohuoneessa pitäisi olla kolme ovea. Yksi kylppäriin, yksi vaatehuoneeseen ja varmaan yksi pitäisi olla ihan ulos esim. eteiseen / muuhun käytävään. Saattaa olla, että tätä vielä pitää miettiä :)

  Pyykkikuilua mekin sitten mietitään jos tämä vaihtoehto a kössähtää mahdottomuutensa.

  VastaaPoista
 3. Hei!

  yrittäkää saada pyykkikuilu järkättäyä suunnitelmiin, meille se onnistui ja toimii kyllä todella hyvin! Helpottaa kummasti kun ei tarvi raahata lakanapyykkiä portaissa. Mukavaa raksa-aikaa ja täytyy välillä käydä lukemassa miten projekti etenee :)

  VastaaPoista
 4. No niinhän siinä sitten kävi, että ei se kodinhoitohuone sinne yläkertaan millään mahdu. Nielin tappioni ja annoin luvan siirtää sinne kellariin.

  Janen suosittelema pyykkikuilu on nyt piirretty ja se näyttäisi onnistuvan. Sinne sitten pyykit putkeen ja kellariin. Ehkä ne joku siellä sitten pesee... ovatpahan poissa silmistä :)

  VastaaPoista