tiistai 15. heinäkuuta 2014

Tunnelmia asuntomessuilta, osa 1: lattiapinnoitteet

Asuntomessuviikonloppu on suoritettu suunnitelmien mukaisesti (juu, joimme myös sitä viiniä ja tuijotimme talojemme pohjia ja ulkokuvia kriittisellä silmällä) ja toimme mukanamme arkkitehdille positiivisia terveisiä. Ei menneet suunnitelmat uusiksi. Tässä epävarmassa projektin vaiheessa (tuleekohan minkään muun laisia?) ja ensikertalaisena oli ilo huomata, että kaikkien niiden upeiden messutalojen läpikäymisen jälkeen olemme edelleen sitä mieltä, että meille tulee hienot talot eikä mitään radikaalia tarvitse muuttaa.

Lauantaina siis perhe Sininen ja Punainen kurvasi suoraan Laukaan Peurungan aamupalapöydästä Jyväskylän asuntomessuparkkiin. Messuil eka, messuil vika oli päivän teema ja messualueen portteja kolkuteltiin täsmällisesti kello 10.

Pöyhkeä suunnitelma hurjasta messutalojen ratsausvauhdista kyykähti 10 metriä porttien sisäpuolella: metrilakukioski. Lapsille lakua ja matka jatkuu. Kokonaisuutena messutalot tuntuivat maltillisilta joihinkin männävuosien linnoituksiin verrattuina ja ihan överijuttuja ei oikeastaan ollut ollenkaan. Mikä on mukavaa. Kaikki mitä näki tuntui saavutettavissa olevilta ratkaisuilta. 

Kun talojemme pohjat on jo aika pitkälle piirretty, niin päätimme keskittyä tällä kertaa pintamateriaaleihin ja pienempiin tila- tai rakenneratkaisuihin. En väsytä teitä lataamalla koko päivän saalista tähän yhteen postaukseen vaan ripottelen näitä huomioita pikkuhiljaa nyt kun omasta projektista ei hetkeen ole mitään erityistä raportoitavaa. Arkkitehti viilaa viimeisiä kulmia ja kivitoimittajille lähtee tarjouspyyntöjä todennäköisesti ensi viikolla. Lupasin arkkitehti-Sirpalle, että laitan ulkokuvia näkyville vasta ensi viikolla kun niistä on ehditty piirtää hienommat versiot J

Lattiamateriaalit


Lattiamateriaaleja molemmissa taloissa on mietitty jo kovasti. Ei liene vielä kriittisin murhe, mutta jostain syystä askarruttaa enemmän kuin vaikkapa seinien kaakelit tai keittiön pinnat. Molemmat talomme on rinnetaloja ja alakerrat ovat fiilikseltään kellarikerroksia, vaikkei perinteisiä kellareja olekaan, vaan myös ikkunapintaa ulos löytyy. Itse olen miettinyt talo Punaisen alakerran fiiliksen kellarimaiseksi ja lattiapinnan kellari- tai loft-henkiseksi. Materiaalivaihtoehtoina olen pyöritellyt ihan vaan pintakäsiteltyä betonia tai sitten näitä uusia sisustusbetoneja kuten elämysbetoni tai Weberin Casa-lattia , josta onkin blogeissa jo ollut juttua. Esim. Valkoisessa Harmajassa täällä.

Hartsipinnoite kylpyhuoneessa


Messuilta sain pari uutta ajatusta näiden edellisten pohdintojeni jatkeeksi. Todella kovasti ihastuin talon numero 22 (Villa Lumous) saunatilojen lattiasta löytyneeseen mustaan hartsipinnoitteeseen. Sen toteuttaja oli Belle Arti. Pinta oli kaunis ja elävä, mutta juuri loftmaisen raffi. Onko siellä ruudun toisella puolella kenelläkään kokemusta hartsipinnasta lattiassa?

Asuntomessut Villa Isku, saunan hartsilattia
Asuntomessujen talo nro 21 Villa Isku, saunaosasto

Asuntomessut Villa Isku, saunaosaston hartsilattia
Kaunis hartsilattia


Modernit linoleumitToinen materiaalivaihtoehto, jota olen pohtinut pyöriessäni raksakaupoissa on linouleumi. Sen halusin nähdä livenä. Itselläni on muotimatoista sellainen päiväkotifiilis, että pinta on pehmeähkö ja saumat näkyvät rumasti. Useammasta talosta löysinkin moderneja linoleumeja ja kas, pinta olikin kovahkon tuntuinen, niin kuin halusinkin, mutta tavallaan samettinen. Väriksi alakerran lattiaani haluaisin jotain tummaa ja niissä tummissa linoleumeissa, jotka messutaloista löysin, eivät saumat mitenkään rumasti erottuneet. Tässä talosta numero 3 (Elämän lanka) löytynyt tumma linoleum-lattia. 

Jyväskylän asuntomessut talo nro 3 Elämän lanka, linoleumlattia
Tumma linoleum-lattia

Jyväskylän asuntomessut talo nro 3 Elämän lanka, linoleumlattia
Asuntomessujen talo nro 3 Elämän lanka, linoleumlattia

Asuntomessujen tiimoilta juttua irtoaa vielä ainakin säilytystiloista ja -ratkaisuista, saunan puupinnoista (löysin ainakin itselleni aivan uuden ja i-ha-nan laude- ja seinä-/kattomateriaalin!), kattomateriaaleista, ovien ja ikkunoiden pinnoitteista ja terassilaudoista, joten jatkoa on luvassa :)

3 kommenttia:

 1. Moikka, löysin blogisi viikonlopun aikana ja tuskin maltoin odottaa messu postauksiasi.
  Meillä talon suunitelu suht samassa vaiheessa. Pohjat lukittu, pienet muutokset mahdillisia.
  "Pyykkikaruselli" ja etis roina kaapi minunkin ykköstoiveita.Kumpikaan ei totutunut täysin, mutta sinnepäin. Yllättävän vaikeaa saada kaikki mahtumaan, maltillisen kokoiseen kotiin.
  Messu reissu edessä ensi viikonloppuna ja taidamme apinoida teidän messu teeman.

  VastaaPoista
 2. Moikka! Meillä oli vanhan kodin kylppärissä hartsilattia kodin entisen omistajan jäljiltä, ei kylläkään yhtä kaunis kuin tuo kuvan musta lattia (meillä oli tummansininen). Lattia oli saumattomana kätevä siivottava, mutta vuosien saatossa pinnasta kai kului kiilto pois, jonka jälkeen lattia jäi pysyvästi vähän pölyisen näköiseksi. Varmaan tuon voi välttää, kun kysyy etukäteen kunnon hoito-ohjeet ja noudattaa niitä :) Ja ilmeisesti pintaa pystyy myös huoltokäsittelemään, meillä se jäi tekemättä.

  VastaaPoista
 3. Hei Silja ja kiitos kommentista. Tuo saumattomuus tuossa hartsissa nimenomaan kiinnostaa. Vähän kyllä se epäilyttää, että jos pintaa pitää kovastikin huoltaa ja sitä on isolla alueella, niin noinkohan se meilläkään tulisi tehtyä :)

  VastaaPoista