sunnuntai 5. lokakuuta 2014

Budjetti paukkuu

Kun kallion laelta tontin on hommannut, niin se todellakin tarkoittaa louhintaa, louhintaa ja louhintaa. Oman jännittävän lisänsä louhintatöihin ja sen budjettiin on tuonut kallioon vuosikymmeniä sitten rakennettu uima-allas, saunan perustus ja valtava maakellari, joiden uumenissa olevaa betonin määrää kukaan ei osannut etukäteen täsmälleen arvata. Kaikenkarvaista betonia ja muuta maa-ainesta on roudattu tontilta pois kalliolouheen lisäksi lukemattomia kuormia. Lisäksi hyvin lähellä on useampia taloja "samalla kalliolla", joten louhinta on pitänyt tehdä pienemmillä panoksilla ja varovasti.

Varmaan arvaattekin jo... Budjetti, vaikkakin huolella ammattilaisten kanssa suunniteltu, alkaa nitistä liitoksistaan jo tässä vaiheessa. Sitä tässä kovasti tutkailtuamme, olemme tulleet molemmat raksaperheet siihen tulokseen, että palataan vielä nyt, kun voidaan piirroksien ääreen ja katsotaan onko siellä viilauksen paikkoja. Rakennesuunnittelu on vielä siinä vaiheessa, että muutoksia ehditään järkevästi tehdä, jos niillä saadaan vähän budjettia väljennettyä.

Neliöistä emme halua kummassakaan talossa tinkiä, joten tutkailemme onko taloissa sellaisia rakenteellisia ratkaisuja, joita viilaamalla saisimme säästöjä aikaiseksi. Ensimmäisenä isona viilauksen kohteena on yläterassit. Taloissahan on nyt isot lasitetut parvekkeet sekä isot avoparveketerassit SEKÄ alapihan terassit. Olisiko siinä viilaamisen paikka? Riittäisikö pelkkä parveke ja alapihan terassit? Parvekkeen koko on noin 12 m2 eli makuuhoneen verran. Tai voisiko yläterassit toteuttaa kevytrakenteisempina? Ja/tai pienempinä. Nythän niiden rungot on piirretty muurattavaksi harkoista ja lattiat ontelolaatasta ja kokoa on vaikka naapurille jakaa. Tosin siellähän on samanlainen, ha ha (lue: kuivakkaa naurua).


parveketerassin poisto?
Olisiko tässä järkevä säästön paikka?

Talo ilman terassiparveketta
3D-hahmotelma talo Punaisesta ilman yläterassia. Yläterassillinen kuva löytyy tuolta blogin pääkuvasta sivun ylhäältä. 

Mitäpä luulette. Pärjäisikö sitä ihminen näillä parveke- ja terassimäärillä? Alakertaan tulee pihaan tottakai terassialue, jota tässä ei nyt näy. Tuo punapaitainen herrasmies tuossa juuri terassilla tepsuttelee.

Meillä talo Punaisessa viilaamme myös sisäänkäyntejä. Nyt pääsisäänkäynnin (joka on yläkerrassa) alle on piirretty alakerrassa sijaitsevien varaston ja teknisen tilan sisäänkäynnit. Ratkaisuna se vaatii muuraamista, seinien tukemista ja ties mitä, että "sisäänkäyntiluola" saadaan aikaiseksi. Nämä ovet sulkemalla voidaan pääsisäänkäynti tehdä maavaraiseksi ja helpommalla = edullisemmin.


Kellarin sisäänkäyntien poisto?
Kellarin sisäänkäynnit suljetaan ja kulkuaukkoa ei tarvitse tehdä. 
Tällaisia "pikku" pohdintoja on meneillään Kahden Savun projektissa ja toivottavasti kun näistä on päästy yhteistymmärrykseen (lähinnä kukin itsensä kanssa) ja budjetti näyttää turvalliselta jatkaa, päästään jatkamaan suunnitelmien mukaisesti.

Ja täytyypä tässä välissä kehaista taas arkkitehtiämme Sirpaa, jolta muutoksista piirrokset kerta toisensa jälkeen saadaan parissa päivässä. Jostain kun olen lukenut blogeista kauhutarinoita muutospiirroksista, joita on odoteltu kuukausia ja projekti seisoo. Meillä jos projekti laahaa, niin kyllä ihan muista kuin arkkitehdin edesottamuksista johtuen.

Tällä välin tontilla louhinta jatkuu ja alkaa luojan kiitos olla jo loppusuoralla. Noin puolet louheesta menee tontin täyttöön (jep, ihan hölmöläisten hommalta kuulostaa: toisaalta räjäytetään ja toisaalle täytetään) ja puolet kuskataan pois. Tässä tunnelmia louheiden seasta :)

Räjäytyslouhetta / kukkulan kuningatar


6 kommenttia:

 1. Oletteko julkaisseet jossain pohjapiirrostanne? Sen kanssa terasseja on ehkä helpompi kommentoida. Meidänkin maanrakennusbudjettimme (Helsinki) ylittyi, mutta sen jälkeen budjetissa pysyminen helpottuu.

  Yläkerran terassiin vaikuttaa minusta pohjan lisäksi paljon se, millainen näkymä sieltä olisi. Jos terassi on suoraan tarjottimella naapuritaloihin, menetys on minusta aika pieni. Hieno suojainen maisema harmittaisi ehkä enemmän.

  VastaaPoista
 2. Moi anonyymi :)

  Vielä ei ole pohjia laitettu näkyviin, kun pientä viilausta on jossain nurkassa ollut koko ajan. Lähipäivinä pitäisi olla lopulliset kasassa ja ne jo kehtaa laittaa näkyviinkin. Ihan totta, että niiden perusteella on helpompaa sivullisten tutkailla tilanteitamme.

  Meidän talossa terassinäkymä suoraan katsoen puistometsään ja ihan vieressä vasemmalla on naapuri, jonne näkymä olisi aika estoton. Naapurissa taas tarjolla puistometsää ja meidän talo. Joten hyviä ja huonoja näkymiä menetetään :)

  VastaaPoista
 3. Näkymiin - jotka terassien kannalta ovat keskeisiä - ei oikein tosiaan voi ottaa kantaa.

  Mutta talo ilman tuota yläterassia näyttää kyllä kevyemmältä ja sillä tavoin miellyttävämmältä. Tämä on siis vain minun mielipiteeni.

  Ja onhan siinä toisessa kerroksessa kuitenkin iso ikkuna. Kyllä siitä(kin) voi niitä näkymiä ihailla, vaikka terassin jättäisi kustannussyistä poiskin.

  VastaaPoista
 4. Heippa,

  Myös minun mielestäni talo ilman yläterassin on ilmavamman ja kevyemmän näköinen. :) Mietin myös, että varjostaakohan tuo terassi noita alla olevia suuria ikkunoita? Tulisiko valo paremmin sisälle ilman terassia?

  VastaaPoista
 5. Voisiko terassit tehdä kevyempinä: palkki toiseen reunaan ja toisesta reunasta terassilautojen runko seinään kiinni? Jäisi ontelot, ontelon reunavalut ja pintavalu kaatoja varten sekä nostot pois. Tosin se (teräs?)palkki maksaa jotain, mutta muuten varmaan halpenisi. Katsopa vaikka Villa Sundeckin kuvista, miten niillä on elementtien nurkkaan kiinnitetty teräspalkki, jonka varaan tulee terassin laudoitus. Meillähän on isot parvekkeet (20 ja 30 neliötä), enkä itse ainakaan enää niistä luopuisi.

  -Sami RintaWillasta

  VastaaPoista
 6. Moi Hertta, Sami ja anonyymi!

  Kiivaasti on mietitty terassien kohtaloa ja tultiin juuri tuohon tulokseen, että ilmavammalta se tuntuu ilman koko isoa terassia. Toki menetetään hieno auringonpaistattelupaikka, mutta piha on eteläpiha ja varmaan se aurinko paistaa "pienemmän" parvekkeen lisäksi pihalle tulevalle maaterassillekin :) Ja nyt kun keventämisen (eli säästämisen) makuun päästiin, niin vaihdettiin vielä kaiderakennekin puuksi. Kuva löytyy uusimmasta postauksesta.

  VastaaPoista