sunnuntai 16. marraskuuta 2014

Eteläsuomen ***tumaisin tontti

Maanmylläystyöt tontilla jatkuvat. Kaupungin mittamiehet kävivät merkitsemässä talojen kulmat ja maansiirto- ja louhintaurakoitsija jatkaa hommiaan. Maallikon silmiin näyttää siltä, että tontilla siirrellään järkyttävää kasaa kiviä viikosta toiseen paikasta toiseen. Onneksi se on vaan maallikon mielipide.

Kävin viikonloppuna haastattelemassa kaivurin kanssa viemärikanaalia täyttävää raksa-Kakea. Hän kertoi, että meidän tontti ja sen louhinta on yllättänyt hankaluudellaan kaikki ja maatyöfirma tuskin olisi tätä keikkaa edes ottanut, jos olisi tiennyt mitä tuleman pitää. Louhinta on ollut vaativaa ja hidasta, koska kallio osoittautui liuskoittuvaksi ja vaakasuunnassa halkeilevaksi. Jos maaperä olisi ollut "tavallista" kalliota, niin homma olisi ollut valmis jo monta viikkoa aiemmin.

Kaivinkone ja louhosta


Tavallista haastavampaa on myös ollut viemäröinnin kanssa. Tontti on kirvesvarsitontti ja putket kulkevat pääosin kallioon louhitussa kanaalissa tehden monta mutkaa. Tarkastuskaivoja tulee joka mutkakohtaan ja tontille kulun vuoksi kanaalia on täytetty ja tyhjennetty ties kuinka monta kertaa.

Viemäriputkien tarkastuskaivo
Viemärikanaali ja tarkastuskaivo. Syvimmillään tämä Grand Canyon on ollut 3,5 metriä syvä. 
Viemärikanaali
Tätä louhetta kanaalissa siirrellään edestakaisin sitä mukaa kun työ edistyy. 
Eikähän siinä vielä kaikki. Kun nämä viemäriputket on tuonne syvälle asennettu ja kanaali täytetty, niin kohta se avataan uudemman kerran vähän korkeammalta ja päälle tulee sähköt ja kaukolämpö. Tontille kulku on niin pitkä ja kapea, eikä kääntymiseen tai työkoneiden säilyttämiseen ole juurikaan tilaa. Tästä syystä maata veivataan edes takaisin, eikä vaan anneta olla auki, niin kuin ehkä sellaisilla tonteilla tehdään, joilla on tilaa liikkua. Tontilla ei myöskään mahdu maata juurikaan säilyttelemään, joten hölmöläisen hommina ensin tätä louhetta kuskataan kuormat väärällään pois ja kohta sitä haetaan murskeena takaisin. No, tähän on nyt ryhdytty, eikä auta itku markkinoilla. Tietääpähän sitten aikaan posliinipöntölle kyykistyessään tehdä sen sillä hartaudella, että takapuolen alla on aika hemmetin kallista "paskaputkea", niin kuin raksa-Kake asian ilmaisi.


Täällä ei montaa työkonetta tai työmaakoppia mahdu pyörimään.
On muuten hieman häijyn näköistä, kun kaivinkone ylittää kalliokanaalit tuollaisia teräslankkuja pitkin. 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti